Prohlášení rektora VUT k situaci na Ukrajině

S velkým znepokojením sleduji já i celé vedení univerzity, fakult a vysokoškolských ústavů Vysokého učení technického v Brně situaci ve východní Evropě. Z událostí posledních hodin není pochyb, že stojíme na prahu válečného konfliktu, který má dopad nejen na obyvatele Ukrajiny a sousedních států, ale také na ukrajinské občany, kteří se rozhodli pro život v České republice.

S brněnskou technikou spojili své životní dráhy jak mladí lidé, kteří sem přišli za studiem, tak i vyučující a zaměstnanci. Jejich rodiny a blízcí v mnoha případech zůstali na území, jehož suverenitu se rozhodl porušit jiný stát. Možná právě se zkušenostmi z naší vlastní historie soucítíme s Ukrajinou a jejími obyvateli velmi silně. Je proto důležité vyjádřit náš jednoznačný postoj, kterým VUT odsuzuje násilný postup Ruska.

Vedení univerzity průběžně projednává různé formy podpory a pomoci ukrajinským studentům a zaměstnancům s ohledem na vývoj situace. Jsme připraveni poskytnout všem, kdo se ocitli v této tragické situaci pomoc a připravujeme opatření, kterými tuto podporu zajistíme konkrétními kroky.

O pomoc či podporu je již teď možné požádat Odbor studijních záležitostí VUT, Odbor zahraničních vztahů VUT a Studentskou komoru AS VUT v Brně prostřednictvím sdružené kontaktní e-mailové adresy: vutpomaha@vut.cz.

Vyjadřuji všem z Vás, které tyto události zasáhly, hlubokou účast a jsem připraven učinit rozhodnutí, kterými Vás naše univerzita podpoří.

Ladislav Janíček
rektor

Звернення ректора VUT стосовно ситуацiї на Україні

Я та все керівництво університету, факультетів та інститутів Брненського технічного університету з великим занепокоєнням слідкуємо за ситуацією у Східній Європі. З подій останніх годин безсумнівно, що ми стоїмо на порозі військового конфлікту, який впливає не лише на жителів України та сусідніх країн, а й на громадян України, які обрали для проживання Чехію.

З VUT пов’язали свої життєві дороги як молоді люди, які приїхали сюди за навчанням, так і викладачі та співробітники. У багатьох випадках їхні родини та близькі залишилися на території, суверенітет якої вирішила порушити інша держава. Можливо, саме з досвідом нашої власної історії ми дуже сильно співчуваємо Україні та її народу. Тому важливо висловити нашу однозначну позицію, в якій VUT засуджує насильницькі дії Росії.

Керівництво університету постійно обговорює різноманітні форми підтримки та допомоги українським студентам та співробітникам з оглядом на розвиток ситуації. Ми готові надати допомогу всім, хто опинився в цій трагічній ситуації, і готуємо заходи для забезпечення цієї підтримки конкретними кроками.

За допомогою або підтримкою вже можна звернутися до відділу навчання VUT, відділу зовнішніх зв’язків VUT та студентської комори AS VUT через пов’язану контактну електронну адресу: vutpomaha@vut.cz.

Я висловлюю глибокі співчуття всім вам, хто постраждав від цих подій, і я готовий прийняти рішення, якими наш університет вас підтримає.

Ладіслав Янічек

Ректор