Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail oboru
FCHZkratka: DKCO_CHTOZPAk. rok: 2010/2011
Program: Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Délka studia:
Akreditace od: 10.3.1997Akreditace do: 1.3.2013
Profil
Program studia v rámci DSP "Chemie a technologie ochrany životního prostředí" je chemicko-technologickým oborem, který je na FCH VUT v Brně koncipován tak, aby si absolventi osvojili chemickou technologii jako výsledek aplikace chemických, fyzikálně chemických a biologických znalostí; absolventi oboru by měli odpovídat za zdravé životní prostředí, což znamená využívat zejména takové chemické technologie, které by chránily základní složky životního prostředí, tj. vzduch, vodu a půdu. Studium je zaměřeno na souhrnné poznání jednotlivých chemických technologií, včetně teorie procesů speciálních technologií a poznání jejich nebezpečí pro životní prostředí. Environmentální chemie řeší navíc problematiku vstupu a transferu xenobiotik i ostatních škodlivin do všech složek životního prostředí. Získané poznatky budou směřovat k doprovodným technologiím chránícím životního prostředí před znečištěním, snižujícím produkci všech druhů odpadů a vedoucím k čistým chemickým technologiím bez odpadů a emisí. Zvláštní pozornost je věnována komplexnímu chápání technologických procesů a vytvoření systému pro ekonomické posouzení účinnosti jednotlivých operací technologického procesu.
Garant
prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc.
Vypsaná témata doktorského studijního programu
Školitel: Vávrová Milada, prof. RNDr., CSc.
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub. Jsou toxické pro rostliny i teplokrevné živočichy, včetně lidí. Představují velice pestrou skupinu sloučenin, jejichž relativní molekulová hmotnost obvykle nepřesahuje 500 Da. Dosud bylo popsáno více než 300 mykotoxinů, ale pouze některé z nich se přirozeně a častěji ve vyšších koncentracích vyskytuje v potravinářských surovinách. Z hlediska zdraví člověka má v celosvětovém měřítku největší význam pět mykotoxinů či jejich skupin, a to aflatoxiny, ochratoxin A, fumonisiny, trichotheceny a zearalenon. Nejvýznamnější mykotoxiny jsou produkovány vláknitými houbami rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. V rámci disertační práce bude sledován výskyt uvedených mykotoxinů společně s s fusariovými mykotoxiny v surovinách pro výrobu piva, zejména ve sladovnickém ječmeni. Dále bude ověřena možnost jejich přechodu do jednotlivých meziproduktů při výrobě piva a rovněž i do finálního produktu.
Školitel: Čáslavský Josef, prof. Ing., CSc.
V práci bude řešena problematika odstraňování organických polutantů ze vzdušnin. Způsob bude prováděn pomocí laboratorních pokusů a poloprovozní praxe