Project detail

Vacuum coating system for rapid prototyping

Duration: 01.10.2018 — 30.09.2022

Funding resources

Technologická agentura ČR - Program na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje EPSILON (2015-2025)

- whole funder (2018-10-01 - 2022-09-30)

On the project

Cílem projektu je vývoj unikátního systému Vakuového Pokovování pro Aditivní Technologie (VPAT), který posílí postavení obou uchazečů v oblasti Průmyslu 4.0 a zvýší jejich konkurenceschopnost. Výzkumný potenciál v oblasti aditivních technologií, kterým uchazeči již disponují, bude dále rozvinut a využit při řešení odborné činnosti (VUT v Brně) a subdodávek do automobilového a jiného průmyslu (ČEGAN s.r.o.). Zároveň očekáváme příliv technologicky náročných zakázek, které nejsou bez systému VPAT řešitelné. Do dvou let od ukončení projektu očekáváme, že se tato inovace projeví na hospodářském výsledku obou uchazečů.

Description in English
The aim of this project is to develop a unique vacuum coating system for rapid prototyping (VPAT), which will strengthen the position of both applicants in Industry 4.0 and increase their competitiveness. The research potential in the field of rapid prototyping, already available to applicants, will be further developed and used to solve applied research (BUT in Brno) and sub-deliveries to automotive and other industries (ČEGAN s.r.o.). At the same time, we expect an influx of technologically demanding contracts that can not be solved without the VPAT system. Within two years of the end of the project, we expect that this innovation will affect the economic performance of both candidates.

Keywords
Aditivní technologie, 3D tisk, vakuové pokovení, optimalizace

Key words in English
additive manufacturing, rapid prototyping, FDM method, 3D printing, vacuum coating, surface finishing, post-processing of parts

Mark

TH04010335

Default language

Czech

People responsible

Apeltauer Tomáš, doc. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Kudrna Jan, prof. Ing., CSc. - fellow researcher
Pařil Vilém, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Podroužek Jan, doc. Dr.techn. Ing. - principal person responsible

Units

Institute of Computer Aided Engineering and Computer Science
- (2018-04-09 - not assigned)

Results

PODROUŽEK, J.: svpav; Systém vakuového pokovení pro aditivní výrobu. Systém vakuového pokovení pro aditivní výrobu. (ověřená technologie)
Detail

PODROUŽEK, J.: svpav; Inovované zařízení pro vakuové pokovování prototypů z aditivní výroby. Systém vakuového pokovení pro aditivní výrobu. (prototyp)
Detail

PODROUŽEK, J.: svpavvv; Nástroj pro kontrolu geometrie a užitných vlastností vakuově pokovených dílů. Systém vakuového pokovení pro aditivní výrobu. URL: https://www.fce.vutbr.cz/AIU/podrouzek.j/VacuumCoating. (software)
Detail

PODROUŽEK, J.: svpavvv; Softwarový nástroj pro nastavení optimálních parametrů systému vakuového pokovení pro aditivní výrobu. Systém vakuového pokovení pro aditivní výrobu. URL: https://www.fce.vutbr.cz/AIU/podrouzek.j/VacuumCoating/ NoPVP3D v6.1.cdf. (software)
Detail

Link