Project detail

Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.

Duration: 01.01.2019 — 31.12.2021

Funding resources

Ministerstvo zemědělství ČR - Program aplikovaného výzkumu ZEMĚ (2017 - 2025)

- whole funder (2019-01-01 - 2021-12-31)

On the project

Projekt je zaměřen na monitoring autentických medů tak, aby pokryl jeho původ (květový, medovicový, jednodruhový, smíšený), botanickou charakteristiku (druh rostlin, z nichž pochází) a také geografickou charakteristiku (území původu medu). Pro naplnění tohoto projektu bylo stanoveno sedm dílčích cílů, v rámci kterých budou shromážděny data a bude vytvořen software. Tento software umožní klasifikaci medů do jednotlivých skupin a poskytne rovněž charakterizaci medů původem z České republiky dle jejich původu, botanické a geografické charakteristiky. Analyzovány budou vzorky z celé republiky tak, aby byly rovnoměrně pokryty všechny územní kraje. Důležitou součástí je propojení projektu s potřebami kontrolních orgánů a to konkrétně Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS). Z tohoto důvodu budou v průběhu projektu pořádány řešiteli projektu workshopy pro kontrolní orgány, kde bude probíhat výměna informací a diskuse tak, aby výstupy projektu byly kontrolními orgány využitelné pro ověřování autenticity medu, včetně určování jeho původu a také botanického a geografického zatřídění. Součásti workshopů bude také proškolení na vytvořený SW a zaškolení senzorického panelu tak, aby tato analýza mohla být použita jako jeden z faktorů pro klasifikaci medů. Přístup k řešení tohoto projektu je blíže popsán v příloze 2.2 Představení projektu.

Description in English
The main objective of the project is to create software for image analysis of pollen, that will contain an atlas of Czech honeys containing a parameter database of parameters for the classification of honey according to the requirements of czech inspection bodies. Partial ojective is the characterisation of pollen, volatile compounds and sacharides including their isotopic composition in Czech honeys.

Keywords
autenticita medu, pylová analýza, obrazová analýza, fyzikálně technické parametry, statistická analýza, expertní systém

Key words in English
image analysis, software, volatile compounds, isotope, carbohydrate profile

Mark

QK1920344

Default language

Czech

People responsible

Bednář Josef, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hrabec Pavel, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Štarha Pavel, doc. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Institute of Mathematics
- (2019-01-01 - 2021-12-31)

Results

POSPIECH, M.; JAVŮRKOVÁ, Z.; HRABEC, P.; ČÍŽKOVÁ, H.; TITĚRA, D.; ŠTARHA, P.; LJASOVSKÁ, S.; VOJTĚCH, K.; TEREZA, P.; BEDNÁŘ, J.; KUNDRÍKOVÁ BUREŠOVÁ, P.; TREMLOVÁ, B. Physico-Chemical and Melissopalynological Characterization of Czech Honey. Applied Sciences - Basel, 2021, vol. 11, no. 11, p. 1-17. ISSN: 2076-3417.
Detail

POSPIECH, M.; JAVŮRKOVÁ, Z.; HRABEC, P.; ŠTARHA, P.; LJASOVSKÁ, S.; BEDNÁŘ, J.; TREMLOVÁ, B. Identification of pollen taxa by different microscopy techniques. PLOS ONE, 2021, vol. 16, no. 9, p. 1-25. ISSN: 1932-6203.
Detail

NGUYEN, T.; HANKOVÁ, M.; KRUŽÍK, V.; GREGROVÁ, A.; ŠKORPILOVÁ, T.; ŠTARHA, P.; VAN NGUYEN TRAN, T.; ČÍŽKOVÁ, H. Determination of volatile compound profiles and physico-chemical analysis of linden and acacia Czech honey. JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, 2023, vol. 62, no. 2, p. 374-382. ISSN: 0021-8839.
Detail

HRABEC, P.; ČÍŽKOVÁ, H.; TITĚRA, D.; POSPIECH, M. Nine-year statistics of Czech honey carbohydrate profiles in the Czech Republic. Czech J. Food Scencies (Special Isue), 2022, vol. 40, no. 2, p. 85-92. ISSN: 1212-1800.
Detail

HRABEC, P.; POSPIECH, M.; JAVŮRKOVÁ, Z.; LJASOVSKÁ, S.; TREMLOVÁ, B. Numerical Methods And Image Processing Techniques for Melissopalynological Honey Analysis. Potravinárstvo, 2021, vol. 15, no. 1, p. 58-65. ISSN: 1338-0230.
Detail