Project detail

Historic houses of Jihlava - evaluation of their architectural, urban, historic and spatial values and examination of the possibilities of their sensitive adaptations i the context of current transformations of the historical city center

Duration: 01.01.2019 — 31.12.2022

Funding resources

Technologická agentura ČR - Program na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA.

- whole funder (2019-01-01 - 2021-12-31)

On the project

- systematický výzkum souboru až 30 vybraných historických domů v majetku města Jihlavy. - bude zpracován jejich historický vývoj, vytipovány architektonické hodnoty a zpracovány studentské architektonické a urbanistické studie jejich využití. - na tomto základu (experimentálním vývoji) budou formulována odborná doporučení k budoucím zásahům, rekonstrukcím a způsobům využití zkoumaných budov (aplikovaný výzkum). - tento výzkum poskytne městu Jihlavě struktorovaný soubor informací o historických, kulturních a architektonických hodnotách jeho nemovitého majetku a zároveň doporučení, jakým způsobem by bylo dobré s ním zacházet. - z odborného hlediska se předpokládá, že výzkum velkého vzorku Jihlavské historické zástavby poskytne nové poznatky o vývoji města a budov v něm, stejně jako perspektivy pro jeho dalšího rozvoj v budoucnu - tyto očekávané širší urbanisticko-historické souvislosti nejsou dnes při zkoumání pouze jednotlivých domů na první pohled patrné - projekt představuje dosud bezprecedentní způsob zkoumání města založený na synergii oborů archeologie, architektury a urbanismu. - umožní široké uplatnění teoretických a praktických zkušeností při řešení aktuálního společensky a kulturně závažného problému. - výsledky výzkumu budou přímo aplikovatelné v praxi prostřednicvím města Jihlavy, interního aplikačního garanta projektu. Město Jihlava je nejenom vlastníkem zkoumaných objektů, ale je zárověň odpovědné i za odborná rozhodnutí o jejich budoucnosti.

Description in English
The aim is to create a comprehensive set of materials including suggestions and expert recommendations that will help to effectively prevent damage to the monumental, architectural and urban values of houses in the historical center of Jihlava. The suggestions and recommendations will be based on original research and architectural studies on the exemplary adaptation of about 30 houses owned by the city. The results of this applied research will directly affect the way the city will continue to work with buildings in the historic center. In the long run, it is expected that the research of a significant sample of Jihlava's historic buildings will bring new knowledge and will lead to the improvement of professional practices in the future development of the historic center.

Keywords
urbanismus; Jihlava; historické domy; aplikovaný výzkum; experimentální vývoj; architektonické studie

Key words in English
urbanism, reconstruction, architectural studies, Jihlava, historic center, heritage reserve, construction-historical research

Mark

TL02000310

Default language

Czech

People responsible

Kristek Jan, Ing.arch. MArch, Ph.D. - fellow researcher
Zíka Vratislav, Ing. arch. - fellow researcher
Havliš Karel, doc. Ing. arch. - principal person responsible

Units

Department of Urban Design
- (2018-06-17 - not assigned)

Results

ZÍKA, V. typologie jihlavských historických domů z pohledu architektury. 2019.
Detail

ZÍKA, V.; HAVLIŠ, K., PEŠKA, M. Zpráva o výsledcích výzkumu s odbornými doporučeními ohledně další práce s nemovitostmi v majetku města. 2022.
Detail

ZÍKA, V. Den architektury Jihlava - Jihlavské historické domy. 2022.
Detail

ZÍKA, V. Jihlavské historické domy - představení výsledků projektu. 2022.
Detail

ZÍKA, V. Historic houses of Jihlava and their renewal. 2020.
Detail

ZÍKA, V. Jihlavské historické domy a problematika jejich obnovy. 2020.
Detail

ZÍKA, V. Jihlavské historické domy a problematika jejich obnovy. 2020.
Detail

ZÍKA, V.: TL02000310-V8; Odborná mapa architektonických a urbanistických hodnot historického jádra města Jihlavy. Interně + GIS systém města Jihlavy. (specializovaná mapa s odborným obsahem)
Detail

ZÍKA, V.: Jihlavské historické domy - naučná stezka. Jihlava (01.10.2022)
Detail

ZÍKA, V.: TAČR - Jihlavské historické domy - Workshop #5. Jihlava (18.10.2021)
Detail

ZÍKA, V.: JHD - Jihlavské historické domy - souhrnná výstava. Jihlava (31.12.2022)
Detail

ZÍKA, V.: TAČR - Jihlavské historické domy - Workshop #1. Jihlava (11.02.2019)
Detail

ZÍKA, V.: TAČR - Jihlavské historické domy - Workshop #4. Brno (22.12.2020)
Detail

ZÍKA, V.: TAČR - Jihlavské historické domy - Workshop #3. Jihlava (17.02.2020)
Detail

ZÍKA, V.: TAČR - Jihlavské historické domy - Workshop #2. Jihlava (14.10.2019)
Detail

ZÍKA, V.: Den architektury Jihlava - HURÁ DO MĚŠŤANSKÝCH DOMŮ!. Jihlava (01.10.2022)
Detail

ZÍKA, V.; HAVLIŠ, K.: TAČR - Jihlavské historické domy - Workshop #6. Jihlava (24.02.2022)
Detail