Project detail

Evaluation of the influence of surface conditions on the cave environment

Duration: 01.07.2020 — 30.06.2022

Funding resources

Technologická agentura ČR - 4. veřejná soutěž Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- whole funder (2020-06-23 - 2026-07-31)

On the project

Problematika vývoje a vlivů na krasového prostředí, je v Moravském krasu dlouhodobě studována. Čelové řešitelského týmu se v rámci svých diplomových a disertačních prací také podíleli na základním výzkumu. Předložený projekt přináší nově širší praktický dopad svou aplikační povahou. Dojde k aplikaci nabytých poznatků a dovedností z doposud prováděného základního výzkumu pro celkové zhodnocení vlivů na jeskynní prostředí a formulaci návrhů pro péči a ochranu jeskynního prostředí. Z posouzení mikroklimatu a ventilací jeskynní můžeme zhodnotit vliv zpřístupňování jeskyně na prostředí. Obdobně z posouzení vlastností skapových vod v závislosti na hospodaření s nadložní krajinou bude posouzeno jak lidská činnost ovlivňuje krasové procesy. Dojde k propojení spolupráce vědců z Masarykovy univerzity a VUT, čímž se zvýší spolupráce lidí se znalostí prostředí a procesů a přístrojové techniky. Dále dojde k rozšíření profesní sítě z akademické sféry do orgánů státní ochrany přírody. Měřící postupy a přístrojové aplikace mohou mít do budoucna další využití a to i na komerční bázi.

Description in English
Karst landscape is a result of cultural evolution which in many ways disrupted natural processes forming karst features. The evaluation of different effects acting throughout the whole karst profile from the surface to the cave is necessary in order to properly manage protection of the environment. Conditions on selected sites in the northern part of Moravian Karst above the Amatérská cave system (vegetation, soils…) will be described, and followed by a long-term (more than a hydrological year) systematic monitoring of microclimate (T, CO2, RH, Ra…) and cave waters using a unique instrument. Based on the data a research report will be formulated, assessing the main influences determining the conditions in cave environment and proposing appropriate measures to protect the environment.

Keywords
skapové vody, vliv člověka na kras, hospodaření s nadložní krajinou

Key words in English
cave environment, landscape protection, cave microclimatology, dripwater

Mark

TJ04000064

Default language

Czech

People responsible

Kadlec Radim, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Szabó Zoltán, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Roubal Zdeněk, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Results

PRACNÝ, P.; LANG, M.; FAIMON, J.; SYNKOVÁ, V.; ROUBAL, Z.; SZABÓ, Z.; KADLEC, R. Monitoring ovlivnění prostředí jeskyně Býčí skála během dní otevřených dveří 2021. Sborník referátů z konference k mezinárodnímu roku jeskyní a krasu. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021. s. 259-263. ISBN: 978-80-87309-50-6.
Detail

ROUBAL, Z.; GESCHEIDTOVÁ, E.; BARTUŠEK, K.; SZABÓ, Z.; STEINBAUER, M.; ÜBERHUBEROVÁ, J.; LAJČÍKOVÁ, A. Evaluating the Parameters of a Systematic Long-Term Measurement of the Concentration and Mobility of Air Ions in the Environment inside Cisarska Cave. Atmosphere, 2021, vol. 12, no. 12, p. 1-31. ISSN: 2073-4433.
Detail

SZABÓ, Z.; ROUBAL, Z.; KADLEC, R.: Psychrometr; Psychrometr pro měření v jeskyni. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Psychrometr.pdf. (funkční vzorek)
Detail

ROUBAL, Z.; SZABÓ, Z.; KADLEC, R.: Měřič půdního CO2 na povrchu; Měřič půdního CO2 na povrchu. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Meric_pudniho_CO2.pdf. (funkční vzorek)
Detail

SZABÓ, Z.; ROUBAL, Z.; KADLEC, R.; PRACNÝ, P.; LANG, M.: Jeskynní kapkometr s dataloggerem; Jeskynní kapkometr s dataloggerem. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Jeskynni_kapkometr_s_dataloggerem.pdf. (funkční vzorek)
Detail

ROUBAL, Z.; SZABÓ, Z.; KADLEC, R.: Datalogger jeskynního mikroklimatu; Datalogger jeskynního mikroklimatu. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Datalogger_jeskynniho_mikroklimatu.pdf. (funkční vzorek)
Detail