Project detail

CHITEC -New nanotechnological equipment for a production of new nanoelectrospun programmable layered structures from chitosan treated with natural ingredients serving health-care and agriculture applications

Duration: 01.03.2022 — 29.02.2024

Funding resources

Technologická agentura ČR - 3. veřejná soutěž programu DELTA2

- whole funder

On the project

Cílem spolupráce je spojit dva synergické cíle vietnamských a českých projektů. Vietnamští partneři chtějí vyrábět materiál s vysokou přidanou hodnotou: elektrospunovaný chitosan. Materiál je velmi žádaný pro aplikace v medicíně. V dalším kroku nebo současně budou přidány léčivé sloučeniny: kapsaicin a / nebo ethyl p-methoxycinnamát a / nebo bylinný extrakt Dao ethnics pro snížení neuropatické bolesti, kurkuminoidy a / nebo plumbagin a / nebo rotudin pro žaludeční terapeutika , Kyselina salicylová / β-glukan pro odolnost a růst rostlin proti chorobám nebo močovinové hnojivo pro růst rostlin. Depozice dokonce zvýší přidanou hodnotu materiálu. Projekt těží z bohatých přírodních zdrojů chitinu ve Vietnamu, což je předpokladem chitosanu. Čeští partneři chtějí navrhnout zařízení pro zpracování elektrospinovaných rohoží v kombinaci s 3D tiskem. Výstupem zařízení bude materiál s programovatelnou 3D vnitřní strukturou, kde elektrospinované rohože zajišťují mechanickou podporu materiálu a různé hydrogelové kapky s různým složením jsou uspořádány do naprogramovaného 3D tvarového vzoru podle předepsaného návrhu. Zařízení může vyrábět různé léčivé náplasti a zdravotnický materiál. Dojde k synergii a to jak funkce zařízení z CZ, tak funkce materiálu z VI. Výhodou tohoto modelu je, že český tým může testovat zařízení s elektrospunovanými chitosanovými rohožemi od vietnamských partnerských institucí.

Description in English
The Czech team aims to develop and bring to the market a unique, directly industrially usable device for the production of layered structures from electrospun materials. The uniqueness of this device is that it allows the user to program the composition and structure of individual layers. It will create a 3D spatial layered design of a material that will function imitating specific biological structures (see Section 8. of project), such as a cell membrane or a membrane with Donnan equilibria. A suitable material for layering is electrospun chitosan with a specific surface treatment, which will be supplied by the Vietnamese team. Another goal is to contribute to the knowledge of controlled release of substances from materials, which is crucial for the better function of medical materials.

Keywords
Chitosan; elektrospining; vrstevnatá struktura

Key words in English
Chitosan; electrospining; layered structure; equipment; medicine; 3D print

Mark

TM03000061

Default language

Czech

People responsible

John Jakub, Ing. - fellow researcher
Ondračka Tomáš, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Žídek Jan, Mgr., Ph.D. - principal person responsible

Units

Advanced Polymers and Composites
- (2021-06-29 - not assigned)

Results

ŽÍDEK, J.; ŠUDÁKOVÁ, A.; SMILEK, J.; DUC ANH, N.; HUNG LE, N.; LE MINH, H. Explorative Image Analysis of Methylene Blue Interactions with Gelatin in Polypropylene Nonwoven Fabric Membranes: A Potential Future Tool for the Characterization of the Diffusion Process. Gels, 2023, vol. 9, no. 11, p. 1-19. ISSN: 2310-2861.
Detail