Project detail

Božek Vehicle Engineering National Center of Competence (BOVENAC)

Duration: 01.01.2023 — 31.12.2028

Funding resources

Technologická agentura ČR - 2. veřejná soutěž: Program Národní centra kompetence

- whole funder (2023-02-28 - 2032-07-31)

On the project

R&D of vehicles and components in automotive and rail vehicle industry for both environmental friendliness and competitiveness, aiming at purpose-optimized vehicles for surface transport by • Electrification of vehicles and components • Digitization of research and of products in thermodynamic, aerodynamic, mechanical, electrical and control domains for vehicles, as Key Enabling Technologies, combining it with testing processes, IT tools for vehicle control linked to mobility systems and to those for autonomous driving and environmental friendliness of vehicles in the life cycle • Competitiveness of final products in world markets • HMI with impact of AI and vehicle-to-other subjects communications • Life Cycle Analysis, reflecting needed overlaps with social sciences.

Description in Czech
Výzkum a vývoj reaguje na změny v trendech průmyslu vozidel, jak pro šetrnost k životnímu prostředí, tak pro konkurenceschopnost účelově optimalizovaných výrobků pro • Elektrifikaci vozidel na různých úrovních, • Digitalizaci výzkumu v termodynamických, aerodynamických, mechanických, elektrických a řídicích oblastech jako klíčových technologiích (KET), kombinující jej s testováním jednotlivých inovací a celých systémů, IT nástroji pro řízení vozidel se systémy mobility a autonomního řízení i šetrností vozidel k životnímu prostředí v celém životním cyklu. • Konkurenceschopnost finálních výrobků na světových trzích splňující výše uvedené položky. • HMI s dopadem AI a komunikaci v systémech V2X. • Analýzu životního cyklu nových koncepcí vozidel, která zapojuje humanitní obory.

Keywords
BEV and PHEV; Liquid fossil fuels; Liquid synthetic renewable fuels; Direct Hydrogen Use; Indirect Hydrogen Use

Mark

TN02000054

Default language

English

People responsible

Štětina Josef, prof. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Institute of Automotive Engineering
- (2022-03-22 - not assigned)

Results

KVARDA, D.; GALAS, R.; OMASTA, M.; HARTL, M. Modelování třecí vrstvy v kontaktu kola a kolejnice za přítomnosti maziv. Súčasné problémy v koľajových vozidlách – PRORAIL 2023 Diel I. Žilina: EDIS-vydavatelství UNIZA v Žilině, 2023. s. 319-325. ISBN: 978-80-89276-61-5.
Detail

NOVOTNÝ, P.; KUDLÁČEK, P.; VACULA, J.; KOCMAN, F. Innovative approach to reduce friction losses in turbocharger journal bearings. Scientific Proceeding KOKA 2023. 70. Brno: Brno University of Technology, Faculty of Mechanical Engineering, 2023. p. 20-20. ISBN: 978-80-214-6164-2.
Detail