Publication detail

Vplyv technologických postupov a podmienok skladovania na antioxidačné a radikál-zhášajúce vlastnosti ovocných štiav

TOBOLKOVÁ, B. POLOVKA, M.

Original Title

Vplyv technologických postupov a podmienok skladovania na antioxidačné a radikál-zhášajúce vlastnosti ovocných štiav

English Title

Effect of technological procedures and storage conditions on antioxidant and radical-scavenging properties of fruit juices

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Cílem práce bylo studium vlivu změn ve výrobních postupech (aplikace dusíkové atmosféry ve vybraných částech výrobního procesu v kombinaci s využitím uzávěrů na bázi zhášečů kyslíku) na antioxidační a radikál-zhášející vlastnosti 100% ananasových šťáv s kousky ananasu a 100% pomerančových šťáv s dužinou.

English abstract

Influence of changes in technological procedures of fruit juice processing (nitrogen atmosphere application, utilization of caps with oxygen scavengers) on radical-scavenging properties of 100% pineapples juices with pieces of pineapple and 100% orange juices with pulp was assessed as well.

Keywords

ovocná šťáva, stabilita, zhášeče kyslíku, EPR a UV-VIS spektroskopie

Key words in English

fruit juice, stability, oxygen scavengers, EPR and UV-VIS spectroscopy

Authors

TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.

RIV year

2013

Released

15. 10. 2013

Publisher

Výskumný ústav potravinársky

Location

Bratislava

ISBN

1336-085X

Periodical

Trendy v potravinárstve

Year of study

18

Number

1

State

Slovak Republic

Pages from

3

Pages to

6

Pages count

4

BibTex

@article{BUT106354,
  author="Blanka {Tobolková} and Martin {Polovka}",
  title="Vplyv technologických postupov a podmienok skladovania na antioxidačné a radikál-zhášajúce vlastnosti ovocných štiav",
  journal="Trendy v potravinárstve",
  year="2013",
  volume="18",
  number="1",
  pages="3--6",
  issn="1336-085X"
}