Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
SŮKALOVÁ, K. VÍTOVÁ, E. BUŇKA, F.
Original Title
Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů
English Title
Sensory evaluation of processed cheese analogues
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Tato práce se zabvá posouzením vlivu přídavku vybraných rostlinných olejů na senzorickou jakost modelových vzorků tavených sýrových analogů.Pro senzorické hodnocení vzhledu a barvy, lesku, textury a chuti a vůně byla použita sedmibodová stupnice hedonického typu. Intenzita vybraných deskriptorů off-flavouru (hořká, olejová, slaná, sýrová a jiná) byla hodnocena pomocí profilového testu. Přídavek rostlinného oleje významně ovlivnil (P<0.05) senzorick vlastnosti tavených sýrových analogů, hlavně chuť a vůni.
English abstract
This work deal with the influence of the addition of selected vegetable oils on the sensory quality of model samples of processed cheese analogues. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance and colour, gloss, texture and taste and aroma (flavour) of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. sour, oily, bitter, salty, cheesy and others) were then evaluated using profile test. The addition of vegetable oil significantly (P<0.05) influenced sensory properties of processed cheese analogues, especially taste and aroma.
Keywords
tavené sýrové analogy, flavour, senzorická kvalita
Key words in English
processed cheese analogues; flavour; sensory quality
Authors
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.
RIV year
2014
Released
28. 5. 2014
ISBN
978-80-7305-670-4
Book
XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků
Pages from
10
Pages to
12
Pages count
3
BibTex
@inproceedings{BUT111746, author="Kateřina {Sůkalová} and Eva {Vítová} and František {Buňka}", title="Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů", booktitle="XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků", year="2014", pages="10--12", isbn="978-80-7305-670-4" }