Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
KŘENOVÁ, A. MATĚJÍČEK, A. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.
Original Title
Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu
English Title
The antioxidant activity of selected species of blackcurrants
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd černých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita byla změřena pomocí elektronové paramagnetické rezonance (EPR) za využití volných radikálů ABTS•+ a vyjádřena jako TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). Bylo proměřeno 8 odrůd černých rybízů. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy ˊRubenˊ a ˊOmetaˊ.
English abstract
The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of blackcurrants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity was measured by electron paramagnetic resonance (EPR) using free radicals ABTS•+ and expressed as TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). There were 8 cultivars of blackcurrants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars ˊRubenˊ and ˊOmetaˊ.The aim of this work was to determine the total antioxidant activity of 7 different varieties of červenoplodého gooseberries and compare the values of the antioxidant activities of the monitored varieties cultivated in the form of shrubs and in the form of dvoukmenného spindle. The highest antioxidant activity was measured for a variety of gooseberries ´ Alan ´, lowest for variety ´ ´ remark about Bergman. The difference between the antioxidant activity of gooseberry varieties grown in different technologies was statistically insignificant.
Keywords
Černý rybíz, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, EPR.
Key words in English
Blackcurrant, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, EPR
Authors
KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.
RIV year
2015
Released
1. 6. 2015
ISBN
0231-6900
Periodical
Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE
Number
24
State
Czech Republic
Pages from
51
Pages to
55
Pages count
5
BibTex
@article{BUT123953, author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}", title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu", journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE", year="2015", number="24", pages="51--55", issn="0231-6900" }