Publication detail

Dlouhodobé fyzikálně mechanické vlastnosti vápenných malt s deriváty gumy guar

ŽIŽLAVSKÝ, T.

Original Title

Dlouhodobé fyzikálně mechanické vlastnosti vápenných malt s deriváty gumy guar

English Title

Long-Term Physical-Mechanical Characteristics of Aerial Lime-Based Mortars with Guar Gum Derivatives

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Článek se zabývá možným využitím gumy guar a jejích derivátů (karboxymethylhydroxymethyl guar (CMHPG) a hydroxypropyl guar (HPG)) jako přísad do jemnozrnných malt ze vzdušného vápna. Sledován je vliv přísady v dávkách od 0,5 do 10‰ z hmotnosti pojiva na objemovou hmotnost, dlouhodobé pevnosti v tlaku a tahu za ohybu, zpracovatelnost, průběh karbonatace v maltě a obsah vzduchu v čerstvé maltě. Přídavkem hydroxypropyl guaru bylo dosaženo nižších objemových hmotností, což je způsobeno zvýšeným množstvím vzduchu v čerstvé maltě, snížení zpracovatelnosti a drobné zpomalení karbonatace. Malty s přísadami dosahovaly vyšších pevností než malta referenční. Karboxymethyl guar neprovzdušňoval maltu, tedy i vzorky z této malty měly vyšší objemovou hmotnost a také výrazně neovlivnil průběh karbonatace. Přídavkem čisté gumy guar do malty nenastalo žádné výrazné zlepšení jejích vlastností.

English abstract

This paper studies the possibility of usage of the guar gum and its derivatives as admixtures for aerial lime-based mortars. The influence on the properties of mortars was studied on the aerial lime–based mortars prepared with quartz fine grained sand and doses of admixtures ranging between 0.5 and 10‰. The hardened bulk densities, flexural and compressive strength, carbonation rate, workability though flow table test and air content in fresh mortar were studied. The addition of the hydroxypropyl guar (HPG) lowered the bulk density (due to an air intake), improved workability, slightly increased the strength and slowed carbonation rate. The addition of carboxymethylhydroxypropyl guar (CMHPG) does not impact the bulk density and air content in the fresh mortar, the strengths were increased similarly to HPG: it does not impact carbonation rate significantly, so the long term strengths were comparative with the HPG. The pure guaran was found not to be beneficial for the lime mortars.

Keywords

vápenná malta, guma guar, pevnost v tahu za ohybu, pevnost v tlaku

Key words in English

lime mortar, guar gum, flexural strength, compressive strength

Authors

ŽIŽLAVSKÝ, T.

Released

25. 1. 2018

Publisher

VUT v Brně, Fakulta stavební

Location

Brno

ISBN

978-80-86433-69-1

Book

Juniorstav 2018

Pages from

906

Pages to

913

Pages count

8

BibTex

@inproceedings{BUT144762,
  author="Tomáš {Žižlavský}",
  title="Dlouhodobé fyzikálně mechanické vlastnosti vápenných malt s deriváty gumy guar",
  booktitle="Juniorstav 2018",
  year="2018",
  pages="906--913",
  publisher="VUT v Brně, Fakulta stavební",
  address="Brno",
  isbn="978-80-86433-69-1"
}