Publication detail

Vznik aromaticky aktivních látek v průběhu zrání sýrů s bílou plísní na povrchu

VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. HRADILOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. ZEMANOVÁ, J.

Original Title

Vznik aromaticky aktivních látek v průběhu zrání sýrů s bílou plísní na povrchu

English Title

Aroma active compounds of white mould cheese

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Sýry s bílou plísní na povrchu patří mezi nejoblíbenější mléčné výrobky, především díky své výrazné, trochu pikantní chuti a aroma. V současné době jsou rozšířeny po celém světě, u nás jsou tyto sýry vyráběny pod různými obchodními názvy, např. Hermelín, Kamadet, Premium, Plesnivec apod. Charakteristická chuť a vůně různých druhů sýrů je tvořena celou řadou těkavých sloučenin, které se uvolňují postupně během konzumace. Z hlediska chemického složení jde o poměrně pestrou skupinu různých sloučenin a patří sem zejména uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, mastné kyseliny, estery, laktony, sirné a dusíkaté sloučeniny apod. Většina z nich vzniká v sýrech během zrání, při němž enzymatickou činností kultur a syřidlových enzymů dochází k rozkladu základních složek sýra, tj. bílkovin, tuku a laktosy. Takto se mění nejen vzhled, barva, struktura i konzistence, hlavně však chuť a vůně. U plísňových sýrů dochází k tvorbě širokého spektra aromatických látek, které tvoří typickou výraznou chuť tohoto druhu sýra, zvláště vlivem výrazné lipolytické a proteolytické činnosti použité plísňové kultury Penicillium camemberti. Tato práce se zabývá porovnáním profilu aromatických látek několika typů sýrů s plísní na povrchu a sledováním jejich změn v různých fázích zralosti.

English abstract

SPME analysis of mould cheese

Key words in English

aroma, cheese, GC

Authors

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; HRADILOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; ZEMANOVÁ, J.

RIV year

2005

Released

23. 5. 2005

Publisher

VÚPP

Location

Skalský Dvůr

ISBN

80-86909-01-8

Book

sborník

Edition

1

Edition number

4

Pages from

10

Pages to

11

Pages count

2

BibTex

@inproceedings{BUT15174,
  author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Jana {Hradilová} and Šárka {Bezděková} and Jana {Zemanová}",
  title="Vznik aromaticky aktivních látek v průběhu zrání sýrů s bílou plísní na povrchu",
  booktitle="sborník",
  year="2005",
  series="1",
  number="4",
  pages="10--11",
  publisher="VÚPP",
  address="Skalský Dvůr",
  isbn="80-86909-01-8"
}