Publication detail

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

PUNČOCHÁŘOVÁ, L. ZEMANOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.

Original Title

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

English Title

CHOKEBERRY AND ELDERBERRY – SMALL FRUIT BUT BIG BENEFIT

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.

English abstract

The varieties of small fruits of the species chokeberry (Aronia melanocarpa) and elderberry (Sambucus nigra) represent one of the richest sources of phenolic antioxidants. Total phenolics and total anthocyanins as well as selected technologically significant parameters has been determined in chokeberry varieties Nero and Viking and in elderberry varieties Bohatka, Dana, Haschberg and Sambo. Juice from varieties Nero and Viking contained: total phenolics 6,23 and 6,70 g gallic acid per L; total anthocyanins 2,42 and 2,15 g cyanidin-3-galactoside per L; reducing saccharides 84,44 and 107,67 g/L. Juice from 4 elderberry varieties contained: total phenolics varied between 5,25 and 8,17 g gallic acid per L; total anthocyanins varied between 3,25 and 5,41 g cyanidin-3-glucoside per L; reducing saccharides from 53,20 to 61,50 g/L.

Keywords

aronie, bez černý, fenolické látky

Key words in English

Aronia melanocarpa, Sambucus nigra, juice, soluble solids, titratable acidity, pH, saccharides, total phenolics, total anthocyanins.

Authors

PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.

Released

6. 3. 2019

Publisher

Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Location

Mendelova univerzita v Brně

ISBN

978-80-7509-653-1

Book

Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

Pages from

272

Pages to

279

Pages count

8

URL

BibTex

@inproceedings{BUT162617,
  author="Lenka {Punčochářová} and Jana {Zemanová} and Milena {Vespalcová}",
  title="Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit",
  booktitle="Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin",
  year="2019",
  pages="272--279",
  publisher="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  address="Mendelova univerzita v Brně",
  isbn="978-80-7509-653-1",
  url="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny"
}