Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VESPALCOVÁ, M. ZEMANOVÁ, J. VÍTKOVÁ, M. BIGOŠOVÁ, S. ŘIHÁK, P.
Original Title
Neohesperidin dihydrochalkon (E-959) nové náhradní sladidlo rostlinného původu na českém trhu
English Title
Neohesperidin dihydrochalcone (E-959) a new alternative sweetener of plant origin on czech market
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Tato přednáška prezentuje vlastnosti NHDC a možnosti jeho stanovení elektromigračními metodami: izotachoforézou a kapilární elektroforézou. Předkládá využití SPE-kolonek pro zakoncentrování a stanovení tohoto sladidla v bonbonech Bon Pari. Uvádí validovanou metodu stanovení NHDC kapalinovou chromatografií. Pozornost věnuje také studiu stability NHDC v alkalické oblasti pH.
English abstract
This lecture presents features of neohesperidin dihydrochalcone (NHDC) and possibilities of its determination by electrophoretic methods: isotachohoresis and capillary electrophoresis. The NHDC preconcentration on SPE columns is inclusded in the proposed routine of its determination in candies Bon Pari. The validated HPLC method of NHDC determination is described. The stability study of NHDC in alkaline pH completes the lecture.
Keywords
NHDC; náhradní sladidla; HPLC; kapilární elektroforéza; kapilární izotachoforéza; SPE
Key words in English
NHDC; alternative sweetener; HPLC; capillary electrophoresis; capillary isotachophoresis; SPE
Authors
VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; VÍTKOVÁ, M.; BIGOŠOVÁ, S.; ŘIHÁK, P.
Released
30. 8. 2004
Publisher
VÚPP 2004
Location
Praha
ISBN
80-902671-8-1
Book
Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Edition number
1
Pages from
94
Pages to
98
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT16575, author="Milena {Vespalcová} and Jana {Zemanová} and Monika {Vítková} and Silvie {Bigošová} and Pavel {Řihák}", title="Neohesperidin dihydrochalkon (E-959) nové náhradní sladidlo rostlinného původu na českém trhu", booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2004", number="1", pages="94--98", publisher="VÚPP 2004", address="Praha", isbn="80-902671-8-1" }