Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
ENEV, V. MÜLLEROVÁ, K.
Original Title
Komplexní charakterizace syntetických HK a produktů při jejich přípravě
English Title
Complex characterization of synthetic HAs and products in their preparation
Type
report
Language
Czech
Original Abstract
Výzkumná práce se zabývala fyzikálně-chemickou charakterizací synteticky vyrobených huminových kyselin a jejich meziproduktů od vstupní suroviny až k jejímu finálnímu produktu. Za tímto účelem byly vzorky organické hmoty podrobeny metodám termické analýzy, dynamického rozptylu světla DLS, měření zeta-potenciálu a spektrometrickým metodám. Získané výsledky jasně dokazují technologické výhody výroby syntetických HK z odpadů biologického původu, a rovněž nastolují další možné cesty vedoucí k získání kvalitativně a kvantitativně vhodnějších syntetických HK.
English abstract
The research work concerned the physicochemical characterization of synthetically produced humic acids and their intermediates from the starting material to the final product. For this purpose, organic matter samples were subjected to thermal analysis, dynamic light scattering DLS, zeta-potential measurements and spectrometric methods. The results obtained clearly demonstrate the technological advantages of producing synthetic HAs from waste of biological origin, and also outline other possible routes leading to obtaining qualitatively and quantitatively more suitable synthetic HAs.
Keywords
rostlinná organická hmota; metody termické analýzy; spektrometrické metody; DLS; huminové látky; HK
Key words in English
plant organic matter; thermal methods; spectrometric methods; DLS; humic substances; HA
Authors
ENEV, V.; MÜLLEROVÁ, K.
Released
14. 12. 2023
Location
Brno, Fakulta chemická VUT
Pages from
1
Pages to
15
Pages count
BibTex
@techreport{BUT187179, author="Vojtěch {Enev} and Kristýna {Müllerová}", title="Komplexní charakterizace syntetických HK a produktů při jejich přípravě", year="2023", address="Brno, Fakulta chemická VUT", pages="1--15" }