Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
CHROMÁ, M. ROVNANÍK, P. SCHMID, P. KERŠNER, Z.
Original Title
Vliv karbonatace na lomově-mechanické vlastnosti zatvrdlé cementové pasty
English Title
Influence of carbonation on mechanical/fracture properties of cement paste
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
V příspěvku jsou uvedeny výsledky lomových experimentů se dvěma sadami vzorků zatvrdlé cementové pasty. Velikost vzorků činila 40x40x160 mm. Jednu sadu tvořily trámečky zrající po odformování 6 týdnů na vzduchu - hloubka karbonatace dosáhla průměrně 0,9 mm, druhá sada zrála stejnou dobu v exsikátoru v prostředí se zvýšeným obsahem oxidu uhličitého - karbonatace pokročila do hloubky 12,6 mm. Před zkouškou tříbodovým ohybem byl každý trámeček opatřen centrálním zářezem přibližně do jedné třetiny výšky vzorku. Hodnoty všech měřených vlastností pasty byly pokročilou karbonatací podstatně ovlivněny: objemová hmotnost se zvýšila asi o 20 %, pevnost v tlaku vzrostla o 90 %, modul pružnosti poklesl o 20 %, efektivní lomová houževnatost poklesla o přibližně 30 % a efektivní houževnatost o asi 40 %.
English abstract
The corrosion of steel reinforcement is probably the most frequent type of degradation of RC structures. In urban areas, a carbonation of concrete is the main mechanism leading to steel corrosion. This paper is focused on the effect of carbonation on mechanical/fracture properties of cement paste.
Key words in English
carbonation, concrete, mechanical/fracture parameters
Authors
CHROMÁ, M.; ROVNANÍK, P.; SCHMID, P.; KERŠNER, Z.
RIV year
2005
Released
16. 6. 2005
Location
Brno, ČR
ISBN
80-214-2854-6
Book
Problémy lomové mechaniky V.
Pages from
21
Pages to
23
Pages count
3
BibTex
@inproceedings{BUT21241, author="Markéta {Rovnaníková} and Pavel {Rovnaník} and Pavel {Schmid} and Zbyněk {Keršner}", title="Vliv karbonatace na lomově-mechanické vlastnosti zatvrdlé cementové pasty", booktitle="Problémy lomové mechaniky V.", year="2005", pages="21--23", address="Brno, ČR", isbn="80-214-2854-6" }