Publication detail

Vířivé ztráty v železe s respektováním magnetického skin-efektu

Patočka M.

Original Title

Vířivé ztráty v železe s respektováním magnetického skin-efektu

English Title

Eddy loss in the iron when respecting magnetic skin-effect

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

V článku je uvedeno přesné analytické řešení vířivých ztrát s uvažováním magnetického skin-efektu. Získané výsledky jsou proto kmitočtově nezávislé a platné v rozsahu minimálně do 100kHz. Rozložení magnetické indukce v rámci šířky plechu je vztaženo ke známé stření výpočtové indukci, nikoli k neznámé indukci středové nebo povrchové. Výsledky jsou uvedeny v analytickém tvaru i v grafické podobě. Z výsledků vyplývá návod pro konstrukci přesného širokopásmového náhradního zapojení vířivých ztrát v železe transformátoru nebo asynchronního motoru. Problematika byla řešena za podpory projektů: GAČR 102/06/1036 „Využití palivových článků v ekologických zdrojích elektrické energie a v trakč-ních pohonech“, FRVŠ 2313/A „Inovace laboratoří elektrických pohonů a výkonové elektroniky“, MSM 0021630516 „Výzkum zdrojů, akumulace a optimalizace využití energie v podmínkách trvale udržitelného rozvoje“.

English abstract

In the paper is introduced the precise analytic solution of the eddy loss when respecting the magnetic skin-effect. The solution are introduced in the analytick and in the graphic form. This problem was solved with the support of the grant projects FRVŠ 2313/A, and GAČR 102/06/1036.

Keywords

vířivé ztráty ; skin-efekt ; magnetický skin-efekt ; hysterezní ztráty ; magnetické ztráty v železe ; náhradní zapojení transformátoru ; náhradní zapojení motoru ; širokopásmové náhradní zapojení

Key words in English

Eddy loss, skin-effect, hysteresis loss, substituting circuit,

Authors

Patočka M.

RIV year

2006

Released

13. 6. 2006

Publisher

TU Plzeň, FEI

Location

Plzeň

Pages from

15

Pages to

32

Pages count

18

BibTex

@inproceedings{BUT24704,
  author="Miroslav {Patočka}",
  title="Vířivé ztráty v železe s respektováním magnetického skin-efektu",
  booktitle="XXI. sympozium učitelů elektrických pohonů, SYMEP 2006",
  year="2006",
  number="1",
  pages="18",
  publisher="TU Plzeň, FEI",
  address="Plzeň"
}