Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
KOCMAN, K. ZEMČÍK, O.
Original Title
Analýza termodynamických jevů při broušení
English Title
Analysis of thermodynamic effects when grinding
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Článek zahrnuje výsledky výzkumu termodynamických efektů při rovinném broušení s cílem vyloučení vytvoření nevhodného tažného zbytkového napětí v povrchové vrstvě a předcházení dalším záporných jevům vlivemi tepelné degradace povrchu. Matematický model tepla a teploty při broušení byl ověřen s pomocí systému ThermaCam SC2000 spolu s určením hraničních hodnot jednotlivých závislostí.
English abstract
The article includes the results of research of thermodynamic effects in flat-surface grinding with the aim of eliminating generation of undesirable tensile residual stress in the surface layer and preventing other negative effects due to the thermal degradation of the surface . The mathematical quantification of heat and temperature in grinding was verified with the aid of thermal imaging system ThermaCam SC2000 complete with the definition of boundary conditions to determine specific individual dependence.
Key words in English
Prediction, thermodynamic effects, thermal balance, grinding
Authors
KOCMAN, K.; ZEMČÍK, O.
RIV year
2008
Released
19. 6. 2008
Publisher
TU Košice
Location
Prešov
ISBN
978-80-553-0044-3
Book
Nové smery vo výrobných technológiách 2008
Pages from
211
Pages to
215
Pages count
5
BibTex
@inproceedings{BUT26652, author="Karel {Kocman} and Oskar {Zemčík}", title="Analýza termodynamických jevů při broušení", booktitle="Nové smery vo výrobných technológiách 2008", year="2008", pages="211--215", publisher="TU Košice", address="Prešov", isbn="978-80-553-0044-3" }