Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
RAKOVÁ, M., BUŇKOVÁ, R., DRDÁK, M.
Original Title
Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin
English Title
Antioxidant ant antimutagenic cappacity of some foods
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
v práci je srovnán antioxidační a antimutagenní účinek vybraných rostlinných potravin, v nichž byl stanoven metodou RP-HPLC obsah nízkomolekulárních antioxidantů - askorbátu, tokoferolů a karotenoidů. Antioxidační efekt byl stanovován pomocí stabilního radikálu DP/H, antimutagenní efekt s využitím Amesova testu a cytogenetické analýzy lidských periferních lymfocytů.
English abstract
In this work a comparison of antioxidant and antimutagenic effects of some plant foods was proved. In these foods the content of low-molecular-weight antioxidants - ascorbate, tocopherols and carotenoids was determoned using RP-HPLC method. Antioxidant effect was determined usimg method with stabile radical DPPH. Antimutagenic effect was evaluated using the Ames test and cytogenetic analysis of human peripheral lymphocytes.
Key words in English
antioxidační látky, antimutageny
Authors
RIV year
2001
Released
28. 5. 2001
Publisher
VUP Praha
Location
Praha
ISBN
80-902671-3-0
Book
Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Pages from
27
Pages to
Pages count
1
BibTex
@inproceedings{BUT3556, author="Michaela {Raková} and Radka {Buňková} and Milan {Drdák}", title="Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin", booktitle="Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2001", pages="1", publisher="VUP Praha", address="Praha", isbn="80-902671-3-0" }