Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VÍTOVÁ, E. VESPALCOVÁ, M. OMELKOVÁ, J. DIVIŠOVÁ, R. SKLENÁŘOVÁ, K.
Original Title
Obsah aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého (Sambucus nigra L.)
English Title
The content of aroma active compounds in elderberry (Sambucus nigra L.) juice
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Tato práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého. V teoretické části je popsána charakteristika černého bezu zahrnující jeho druhy, vyšlechtěné odrůdy, obsahové látky a využití. Dále je zde zkráceně shrnuta výroba ovocných šťáv a metoda SPME-GC, která byla pro stanovení vybrána. V experimentální části byla provedena identifikace a kvantifikace aromatických látek v 11 vzorcích s různým obsahem bezové šťávy vždy v kombinaci s jiným typem ovocné šťávy, ředěné nebo neředěné vodou. K zachycení aromaticky aktivních látek bylo použito vlákno CAR/PDMS 85 mikrom. Celkem bylo identifikováno 43 sloučenin: 5 aldehydů, 7 ketonů, 18 alkoholů, 5 esterů a 8 mastných kyselin. Nejvíce aromatických látek se nacházelo ve vzorku obsahujícím 10% bezinkové šťávy čerstvé s 50% jablečné šťávy čerstvé a 40% vody , ale všechny nebylo možné identifikovat. Nejvíce identifikovaných látek bylo přítomno ve vzorku komerčně získané koncentrované bezové šťávy z Rakouska.
English abstract
Black elder is a plant with miscellaneous use, for its therapeutic effects in medicine, for its aroma and taste in the kitchen. Various marmalades, juices, syrups, fruit soups, sauces, teas, jellies, liqueurs and wines could be prepared from its fruits and flowers. Elderberry contains many health-promoting substances, which, in the form of appropriate modern food products, could enrich the consumer market. Successful commercialization of elderberry fruits depends especially on good taste and aroma characteristics, which are closely connected with the content of aroma active substances. The content of aroma active compounds in samples of elderberry juice combined with other type of fruit juices was compared in this work. In total 43 compounds were identified: 5 aldehydes, 7 ketones, 18 alcohols, 5 esters and 8 fatty acids. The highest concentration of volatile aroma compounds was found in commercially acquired concentrated elderberry juice. The combination of elderberry with grapy juices was sensorially the most acceptable; the sample 40 % of elderberry and 60 % of grapy juice was found as the tastiest.
Keywords
bez černý, aromaticky aktivní látky, SPME, GC
Key words in English
elderberries, aroma active compounds, SPME, GC
Authors
VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; OMELKOVÁ, J.; DIVIŠOVÁ, R.; SKLENÁŘOVÁ, K.
RIV year
2011
Released
30. 3. 2011
Location
Nitra
ISBN
978-80-552-0559-5
Book
Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin
Edition
SPU v Nitre
Edition number
1
Pages from
257
Pages to
260
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT36249, author="Eva {Vítová} and Milena {Vespalcová} and Jiřina {Omelková} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová}", title="Obsah aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého (Sambucus nigra L.)", booktitle="Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin", year="2011", series="SPU v Nitre", number="1", pages="257--260", address="Nitra", isbn="978-80-552-0559-5" }