Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BŘEZINA, P. JASCHKOVÁ, K.
Original Title
Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů
English Title
Use of SPME for analysis of mould cheeses aroma
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
SPME spojená s GC byla použita pro analýzu těkavých aroma sloučenin. Použité extrakční podmínky byly velmi mírné, což minimalizuje tepelnou, mechanickou nebo chemickou modifikaci vzorku, metoda je rychlá, jednoduchá a levná. Těkavé látky byly extrahovány vláknem Carboxen/polydimethylsiloxane, podmínky analýzy byly optimalizovány. Celkem bylo pomocí této metody v sýru Niva identifikováno 54 sloučenin: 3 uhlovodíky, 5 aldehydů, 11 ketonů, 18 alkoholů, 3 estery, 10 MK a 4 sloučeniny síry. tyto aroma sloučeniny byly kvantifikovány a následně byly sledovány jejich změny v průběhu zrání sýra. Většina identifikovaných sloučenin byla přítomna ve všech fázích zrání, ale v různých koncentracích.
English abstract
Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds in Niva cheese. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane fibre, different operating conditions were optimized. In total 54 compounds were identified in Niva cheese using this method: 3 hydrocarbons, 5 aldehydes, 11 ketones, 18 alcohols, 3 esters, 10 fatty acids and 4 sulphur compounds. These aroma compounds were quantified and consequently changes in concentration of them were studied throughout ripening period. Most of volatile compounds identified were present in all stages of cheese ripening, however their amounts changed significantly.
Keywords
SPME, sýr, flavour
Key words in English
SPME, cheese, flavour
Authors
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BŘEZINA, P.; JASCHKOVÁ, K.
RIV year
2004
Released
10. 11. 2003
Publisher
CHTF STU Bratislava
Location
Piešťany
ISBN
1335-5236
Periodical
Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health
Year of study
10
Number
3
State
Slovak Republic
Pages from
83
Pages to
Pages count
1
BibTex
@article{BUT41738, author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Pavel {Březina} and Kristýna {Jaschková}", title="Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů", journal="Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health", year="2003", volume="10", number="3", pages="83--83", issn="1335-5236" }