Publication detail

Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu

BEZDĚKOVÁ, Š. VÍTOVÁ, E. BABÁK, L.

Original Title

Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu

English Title

The overview of methods for analysis of volatile Camembert compounds

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.

English abstract

Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.

Keywords

Camembert, těkavé látky, GC

Key words in English

Camembert, GC, aroma

Authors

BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L.

Released

8. 9. 2003

Publisher

ČSCH

Location

Košice

ISBN

0009-2770

Periodical

Chemické listy

Year of study

97

Number

8

State

Czech Republic

Pages from

787

Pages to

790

Pages count

1

BibTex

@article{BUT46288,
  author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Libor {Babák}",
  title="Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu",
  journal="Chemické listy",
  year="2003",
  volume="97",
  number="8",
  pages="787--790",
  issn="0009-2770"
}