Publication detail

Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie

VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J. MACKŮ, I.

Original Title

Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie

English Title

Analysis of FA in chocolate using GC

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Tato práce se zabývá analýzou mastných kyselin obsažených v různých druzích čokolád a zkoumá vliv přídavku rostlinného tuku do čokolády na změny obsahu mastných kyselin. Izolace mastných kyselin z čokolády byla provedena pomocí normované extrakční metody s využitím Soxhletova extraktoru a petroletheru. Vyextrahované mastné kyseliny byly dále převedeny esterifikační metodou používající methanolový roztok hydroxidu draselného na příslušné methylestery mastných kyselin. Tato metoda je nenáročná na aparaturu a chemikálie a poskytuje srovnatelné výsledky s normovanou metodou používající toxický bortrifluorid. Methylestery mastných kyselin byly následně podrobeny chromatografické analýze s FID detekcí. Jednotlivé mastné kyseliny byly identifikovány a kvantifikovány pomocí standardů. V čokoládách bylo identifikováno celkem 16 mastných kyselin, z nichž kvantitativně nejvýznamnější byly kyseliny palmitová, stearová, olejová a linolová. Přídavek rostlinného tuku způsobil změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin.

English abstract

This work is focused on the analysis of fatty acids in various chocolate types with different content of cocoa butter and vegetable fats. It investigates the influence of the addition of vegetable fats to chocolate on the fatty acids profile. The isolation of fatty acids from chocolate was made by standardized Soxhlet extraction method using petroleum ether. The fatty acid profiles were determined by gas chromatography of the methyl esters, which were prepared by the method using methanolic solution of potassium hydroxide. This method is not time and chemicals demanding and the results are comparable with the standardized method using toxic boron trifluoride.

Keywords

MK, čokoláda

Key words in English

FA, chocolate

Authors

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.; MACKŮ, I.

RIV year

2006

Released

4. 9. 2006

Publisher

ČSCH

Location

Ústí nad Labem

ISBN

0009-2770

Periodical

Chemické listy

Year of study

100

Number

8

State

Czech Republic

Pages from

728

Pages to

732

Pages count

1

BibTex

@article{BUT50175,
  author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová} and Ivana {Macků}",
  title="Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie",
  journal="Chemické listy",
  year="2006",
  volume="100",
  number="8",
  pages="728--732",
  issn="0009-2770"
}