Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
MARKOVÁ, L. KUKUROVÁ, K. CIESAROVÁ, Z. ŠIMKO, P.
Original Title
Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR
English Title
The acrylamide exposure from foods in the Slovak and Czech Republics
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Akrylamid je lidský neurotoxin a také mutagenní a genotoxická látka. Podle IARC je akrylamid klasifikován jak pro člověka pravděpodobný karcinogen. Kvůli jeho širokému výskytu v mnoha cereálních potravinách, potravinách z brambor a kávě nelze expozici akrylamidem opomenout. Tato studie je zaměřená na vyhodnocení prvního předběžného průzkumu expozice akrylamidem ve Slovenské a České republice. Četnost a distribuce spotřeby potravin s předpokládaným vyšším obsahem akrylamidu během dne byla zjištěna a zhodnocena v závislosti na pohlaví, věku a národnosti spotřebitelů. Na základě těchto dat byla odhadnuta expozice různých spotřebitelských skupin. Jako nejčastější zdroj expozice akrylamidem u všech spotřebitelů byli identifikovány cereální snacky. Nejvyšší vtok akrylamidu - aplikace 2,7 ug na kg tělesné hmotnosti za den - bylo pozorované ve skupině spotřebitelů pod 20 let, což je výsledkem vyšší spotřeby sladkostí. Se stoupající věkem se také stává důležitým zdrojem akrylamidu káva. Distribuce spotřeby odhalila sušenky, které jsou konzumovány mimo hlavní jídla, jako hlavní příspěvek k dennímu příjmu akrylamidu. Rozdíl mezi expozicí akrylamidem u slovenských a českých spotřebitelů nemohou být ohodnoceny stanoveny správně kvůli nepoměru v počtu dotazovaných.
English abstract
Acrylamide is a human neurotoxin and is also a mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the first preliminary survey on the acrylamide exposure in the Slovak and Czech Republics. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender, age, and nationality of consumers. Based on these data the exposure of various consumer groups was estimated. Cereal based snacks were identified as the most frequent source of acrylamide exposure in all consumers. The highest intake of acrylamide - app. 2.7 ug per kg of body weight daily - was observed in the group below 20 which is a result of higher consumption of biscuits. With an increasing age of consumers coffee becomes to play a major role of acrylamide intake. Distribution of consumption revealed biscuits as a main contributor to acrylamide intake during a day which are consumed besides main meals. Differences between acrylamide exposure in Slovak and Czech consumers cannot be evaluated correctly due to unproportionality in number of respondents.
Keywords
akrylamid, expozice, tepelně opracované potraviny
Key words in English
acrylamide, exposure, thermally treated foods
Authors
MARKOVÁ, L.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; ŠIMKO, P.
RIV year
2010
Released
3. 2. 2010
ISBN
1338-0230
Periodical
Potravinárstvo
Year of study
4
Number
Mimořádné
State
Slovak Republic
Pages from
322
Pages to
329
Pages count
8
URL
http://www.potravinarstvo.com
BibTex
@article{BUT50370, author="Lucie {Marková} and Kristína {Kukurová} and Zuzana {Ciesarová} and Peter {Šimko}", title="Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR", journal="Potravinárstvo", year="2010", volume="4", number="Mimořádné", pages="322--329", issn="1338-0230", url="http://www.potravinarstvo.com" }