Publication detail

Význam a použití cyklamátů v poživatinách

DRDÁK, M. VESPALCOVÁ, M. VESELÁ, M.

Original Title

Význam a použití cyklamátů v poživatinách

English Title

The Importance of cyclamate application in foods

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Práce uvádí možnosti použití náhradního nekalorického sladidla cyklamátu sodného pro nejrůznější potraviny. Toto sladidlo se aplikuje často také v kosmetických výrobcích a v léčivech. Podrobně jsou popsány také vlastnosti cyklamátu. Krátká zmínka je věnována historii objevu cyklamátu a vývoji jeho využívání. Zmíněny jsou možné zdravotní aspekty.

English abstract

The thesis presents the possibilities of the artificial non-caloric sweetener sodium cyclamate using for various foods. This sweetener is also often applied in cosmetic products and pharmaceuticals. The properties of cyclamate are also described in detail. A brief mention is made of the history of cyclamate discovery and the development of its use. Possible health aspects are mentioned.

Keywords

náhradní nekalorická sladidla, cyklamát sodný

Key words in English

artificial non-caloric sweeteners, sodium cyclamate

Authors

DRDÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; VESELÁ, M.

RIV year

1998

Released

6. 10. 1998

Publisher

VUP SCHS SAV

Location

Bratislava

ISBN

80-85330-47-4

Book

8.vědecká konference: Aditívne látky v poživatinách

Edition

1998

Pages from

47

Pages to

49

Pages count

126

BibTex

@inproceedings{BUT54734,
  author="Milan {Drdák} and Milena {Vespalcová} and Mária {Veselá}",
  title="Význam a použití cyklamátů v poživatinách",
  booktitle="8.vědecká konference: Aditívne látky v poživatinách",
  year="1998",
  series="1998",
  pages="47--49",
  publisher="VUP SCHS SAV",
  address="Bratislava",
  isbn="80-85330-47-4"
}