Publication detail

Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959

VESPALCOVÁ, M. ŘIHÁK, P.

Original Title

Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959

English Title

Preconcentration method for determination of an alternative sweetener E 959

Type

abstract

Language

Czech

Original Abstract

E 959 stejně jako ostatní potravinářská aditiva podléhá kontrole. Díky své vysoké sladivosti je přidáván do potravin ve velmi nízkých koncentracích. Dosud jedinou prekoncentrační technikou předcházející jeho kvantitativnímu stanovení byla extrakce organickými rozpouštědly (methanolem, dimethylsulfoxidem) . Pro rutinní praxi je taková extrakce nepřijatelná zejména kvůli vysoké spotřebě a toxicitě užitých rozpouštědel. Proto byla hledána jiná technika zakoncentrování NHDC založená na odstranění potravinové matrice. K tomuto účelu bylo využito extrakce na pevné fázi (SPE). K finálním analýzám vzorků zakoncentrovaných SPE technikou bylo použito HPLC. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Metoda byla vyvinuta a validována pro vzorky kandytové hmoty, která slouží k lisování tvrdých bonbonů.

English abstract

E 959 is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. Its extraction with organic solvents (methanol, dimethylsulphoxide) is single preconcentration method utilized to date in communications on the quantitative determination of the sweetener in food. We searched for alternative methods for the E 959 preconcentration, which are based on the food matrix elimination, because of the dimethylsulfoxide toxicity. The solid phase extraction (SPE) technique was tested for the purpose. HPLC analysis of samples preconcentrated using the SPE method allows quantitative determination of NHDC at its concentration level of the order of 2 close to 10 mg/kg of a food matrix. This developed and validated method was tested using flavoured hard candies.

Keywords

neohesperidin dihydrochalkon, HPLC, SPE, E 959, náhradní sladidla

Key words in English

neohesperidin dihydrochalcone; HPLC; SPE; E 959; alternative sweetener

Authors

VESPALCOVÁ, M.; ŘIHÁK, P.

Released

10. 2. 2005

Publisher

Alga Presss 2005

Location

Olomouc

ISBN

80-244-0984-4.

Book

Sborník abstraktů: Chiranal 2005 - Pokroky v chromatografii a elektroforéze

Pages from

1

Pages to

4

Pages count

4

BibTex

@misc{BUT60102,
  author="Milena {Vespalcová} and Pavel {Řihák}",
  title="Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959",
  booktitle="Sborník abstraktů: Chiranal 2005 - Pokroky v chromatografii a elektroforéze",
  year="2005",
  pages="1--4",
  publisher="Alga Presss 2005",
  address="Olomouc",
  isbn="80-244-0984-4.",
  note="abstract"
}