Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VÍTOVÁ, E. HÝSKOVÁ, E. MOKÁŇOVÁ, R. ZEMANOVÁ, J.
Original Title
Změny chutnosti sýrů eidamského typu během zrání
English Title
Flavour changes of edam cheeses during ripening
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Cílem této práce bylo sledovat změny organoleptických vlastností sýrů eidamského typu během procesu zrání. Byly testovány vzorky eidamského salámového polotvrdého sýra. Vzorky byly odebírány od ukončení výroby v týdenních intervalech až do plné zralosti, kdy se sýry expedují. Vzhled, vůně, chuť a textura sýrů byly hodnoceny senzoricky pomocí ordinální stupnice. Pro doplnění byl proveden ještě profilový test, kde se hodnotila intenzita vybraných deskriptorů chuti (mléčně kyselá, hořkomandlová, sladká, sýrová, hořká) a vůně (mléčně kyselá, hořkomandlová) taktéž podle intenzitní stupnice. Senzorické hodnocení probíhalo ve specializované senzorické laboratoři. Jako hodnotitelé byly použiti studenti a zaměstnanci FCH VUT v Brně. Charakteristická chutnost sýrů je výsledkem rovnováhy celé řady aromaticky aktivních látek vznikajících především v průběhu zrání. Z chemického hlediska se jedná o těkavé sloučeniny zahrnující alkoholy, aldehydy, ketony, nižší mastné kyseliny, estery, laktony, terpeny a další. Dalším cílem této práce bylo sledování vývoje identifikovaných AAL během zrání sýrů. AAL byly stanoveny metodou SPME-GC.
English abstract
The aim of this work was to follow changes of organoleptic properties of edam cheeses during ripening. The appearance, odour, taste and texture were evaluated sensorially using ordinal scale. The profile test was also done with evaluation of chosen sensory descriptors of taste (milky acid, almond, sweet, cheesy, bitter) and odour (milky acid, almond). The content and development of aroma active compounds, as important markers of cheese flavour, was also assessed using SPME-GC method.
Keywords
Eidamské sýry, chutnost, senzorická analýza, SPME, GC
Key words in English
Edam cheese, flavour, sensory analysis, SPME, GC
Authors
VÍTOVÁ, E.; HÝSKOVÁ, E.; MOKÁŇOVÁ, R.; ZEMANOVÁ, J.
Released
10. 5. 2010
Publisher
Chemické listy
Location
Brno
ISBN
1803-2389
Periodical
Chemické listy (S)
State
Czech Republic
Pages from
782
Pages to
783
Pages count
2
BibTex
@misc{BUT61110, author="Eva {Vítová} and Eva {Hýsková} and Radka {Divišová} and Jana {Zemanová}", title="Změny chutnosti sýrů eidamského typu během zrání", booktitle="Chemické listy", year="2010", journal="Chemické listy (S)", pages="782--783", publisher="Chemické listy", address="Brno", issn="1803-2389", note="abstract" }