Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
HÝSKOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. MOKÁŇOVÁ, R. VÍTOVÁ, E.
Original Title
Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).
English Title
Identification of sensory active compounds in elderberry (Sambucus nigra).
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu jedovaté a měly by se konzumovat pouze po tepelné úpravě. Mají široké využití pro přípravu marmelád, džemů, povidel, kompotů, sirupu nebo bezinkového vína. Šlechtěné odrůdy bezu obsahují této toxické látky asi o jeden řád méně než plody planého bezu. Vzhledem k vysokému obsahu antokyanových barviv má šťáva z plodů bezu tmavočervenou až fialovou barvu, používala se k barvení potravin i jiných materiálů a dosud se používá jako přírodní potravinářské barvivo. Tyto látky se zároveň řadí mezi významné antioxidanty. Cílem této práce bylo identifikovat a kvantifikovat těkavé senzoricky aktivní látky ve vybraných odrůdách bezu černého pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Byly analyzovány sušené plody, mražené plody, bezová šťáva, kompot a květy.
English abstract
This work deals with the determination of volatile compounds in elderberry. The aim was to identify and quantify sensory active compounds in several samples of elderberries (dried berries, frozen berries, juice, flowers) using HS-SPME-GC-MS method.
Keywords
bez černý, senzoricky aktivní látky, SPME, GC
Key words in English
elder berry, sensory active compounds, SPME, GC
Authors
HÝSKOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MOKÁŇOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.
Released
26. 5. 2010
Publisher
ČSCH
Location
Pardubice
ISBN
0009-2770
Periodical
Chemické listy
State
Czech Republic
Pages from
574
Pages to
Pages count
1
BibTex
@misc{BUT61114, author="Eva {Hýsková} and Jana {Zemanová} and Radka {Divišová} and Eva {Vítová}", title="Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).", booktitle="Chemické listy", year="2010", journal="Chemické listy", pages="574--574", publisher="ČSCH", address="Pardubice", issn="0009-2770", note="abstract" }