Publication detail

Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů

ADÁMEK, M. ŘEZNÍČEK, M.

Original Title

Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů

English Title

The fermentation process monitoring in milk products by thermodynamics sensors

Type

conference proceedings

Language

Czech

Original Abstract

Termodynamické senzory (TDS) mohou být použity pro monitorování a charakterizaci teplotních procesů v termodynamických systémech. Základní princip termodynamických senzorů může být využit v mnoha aplikacích. Jednou z oblastí, kde by mohly termodynamické senzory nalézt své trvalé uplatnění, je oblast produkce mléčných výrobků - sýrů, jogurtů, kefírů, atd. Výroba mléčných produktů je komplikovaný a sofistikovaný proces. V současnosti neexistuje jednoduchá a přesná neanalytická metoda, která by stanovila konec fermentačních nebo sýřících procesů. Uplatnění termodynamických senzorů při řešení problematiky měření a charakterizace sýřících a fermentačních procesů naznačují první experimentální měření, které jsou popsány v tomto článku.

English abstract

The thermodynamic sensors (TDS) can be used for characterization and monitoring of thermal processes in thermodynamic systems. The basic idea of thermodynamic sensor is possible to use in many various applications. One of application areas, where the thermodynamic sensor can find the new area for a using, is a production of milk products - cheese, yogurt, kefir, etc. This paper deals with the simple experiments for characterization and monitoring of basic operations in milk production process by thermodynamic sensors.

Keywords

Termodynamický senzor, fermentační proces, mléčný výrobek

Key words in English

Thermodynamic sensor, fermentation process, milk product

Authors

ADÁMEK, M.; ŘEZNÍČEK, M.

Released

14. 12. 2010

Publisher

Novpress

Location

Brno

ISBN

978-80-214-4229-0

Book

Mikrosyn. Nové trendy v mikroelektonických systémech a nanotechnologiích

Edition

1

Edition number

1

Pages from

1

Pages to

5

Pages count

4

BibTex

@proceedings{BUT66022,
  editor="Martin {Adámek} and Michal {Řezníček}",
  title="Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů",
  year="2010",
  series="1",
  number="1",
  pages="1--5",
  publisher="Novpress",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4229-0"
}