Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
ADÁMEK, M. ŘEZNÍČEK, M.
Original Title
Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů
English Title
The fermentation process monitoring in milk products by thermodynamics sensors
Type
conference proceedings
Language
Czech
Original Abstract
Termodynamické senzory (TDS) mohou být použity pro monitorování a charakterizaci teplotních procesů v termodynamických systémech. Základní princip termodynamických senzorů může být využit v mnoha aplikacích. Jednou z oblastí, kde by mohly termodynamické senzory nalézt své trvalé uplatnění, je oblast produkce mléčných výrobků - sýrů, jogurtů, kefírů, atd. Výroba mléčných produktů je komplikovaný a sofistikovaný proces. V současnosti neexistuje jednoduchá a přesná neanalytická metoda, která by stanovila konec fermentačních nebo sýřících procesů. Uplatnění termodynamických senzorů při řešení problematiky měření a charakterizace sýřících a fermentačních procesů naznačují první experimentální měření, které jsou popsány v tomto článku.
English abstract
The thermodynamic sensors (TDS) can be used for characterization and monitoring of thermal processes in thermodynamic systems. The basic idea of thermodynamic sensor is possible to use in many various applications. One of application areas, where the thermodynamic sensor can find the new area for a using, is a production of milk products - cheese, yogurt, kefir, etc. This paper deals with the simple experiments for characterization and monitoring of basic operations in milk production process by thermodynamic sensors.
Keywords
Termodynamický senzor, fermentační proces, mléčný výrobek
Key words in English
Thermodynamic sensor, fermentation process, milk product
Authors
ADÁMEK, M.; ŘEZNÍČEK, M.
Released
14. 12. 2010
Publisher
Novpress
Location
Brno
ISBN
978-80-214-4229-0
Book
Mikrosyn. Nové trendy v mikroelektonických systémech a nanotechnologiích
Edition
1
Edition number
Pages from
Pages to
5
Pages count
4
BibTex
@proceedings{BUT66022, editor="Martin {Adámek} and Michal {Řezníček}", title="Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů", year="2010", series="1", number="1", pages="1--5", publisher="Novpress", address="Brno", isbn="978-80-214-4229-0" }