Publication detail

Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů

VÍTOVÁ, E. VESPALCOVÁ, M. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BABÁK, L.

Original Title

Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů

English Title

The new method for fast assessment of aroma compounds of cheeses

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Tato práce představuje možnost využití metody SPME pro izolaci těkavých aromatických látek ze vzorku sýra. Analyty byly extrahovány na CAR/PDMS vlákno o tloušťce vrstvy 85 mikrom metodou HS-SPME. Výhody SPME jsou její jednoduchost a rychlost. Metoda minimalizuje tepelnou, mechanickou a chemickou modifikaci vzorku, čímž se snižuje riziko tvorby nežádoucích artefaktů. Šetří čas, náklady na koupi rozpouštědla a likvidaci odpadu. Pro přesné výsledky je nezbytně nutné dodržovat konstantní dobu extrakce a ostatní parametry. Metoda vykazuje dobrou reprodukovatelnost a lze ji proto použít pro charakterizaci aroma sýrů.

English abstract

Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane 85 mikrom fibre, different operating conditions were optimized. Linearity of the method was excellent, reproducibility was good (relative standard deviations in range 2-11 %). The detection limits differed substantially for the various standard compounds analyzed.

Keywords

sýr, aroma, SPME

Key words in English

cheese, aroma, SPME

Authors

VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.

RIV year

2004

Released

1. 10. 2003

Location

Skalský Dvůr

ISBN

80-902671-6-5

Book

Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Edition

3

Edition number

5

Pages from

57

Pages to

59

Pages count

3

BibTex

@inproceedings{BUT8722,
  author="Eva {Vítová} and Milena {Vespalcová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Libor {Babák}",
  title="Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů",
  booktitle="Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2003",
  series="3",
  number="5",
  pages="57--59",
  address="Skalský Dvůr",
  isbn="80-902671-6-5"
}