Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VÍTOVÁ, E. VESPALCOVÁ, M. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BABÁK, L.
Original Title
Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů
English Title
The new method for fast assessment of aroma compounds of cheeses
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Tato práce představuje možnost využití metody SPME pro izolaci těkavých aromatických látek ze vzorku sýra. Analyty byly extrahovány na CAR/PDMS vlákno o tloušťce vrstvy 85 mikrom metodou HS-SPME. Výhody SPME jsou její jednoduchost a rychlost. Metoda minimalizuje tepelnou, mechanickou a chemickou modifikaci vzorku, čímž se snižuje riziko tvorby nežádoucích artefaktů. Šetří čas, náklady na koupi rozpouštědla a likvidaci odpadu. Pro přesné výsledky je nezbytně nutné dodržovat konstantní dobu extrakce a ostatní parametry. Metoda vykazuje dobrou reprodukovatelnost a lze ji proto použít pro charakterizaci aroma sýrů.
English abstract
Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane 85 mikrom fibre, different operating conditions were optimized. Linearity of the method was excellent, reproducibility was good (relative standard deviations in range 2-11 %). The detection limits differed substantially for the various standard compounds analyzed.
Keywords
sýr, aroma, SPME
Key words in English
cheese, aroma, SPME
Authors
VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.
RIV year
2004
Released
1. 10. 2003
Location
Skalský Dvůr
ISBN
80-902671-6-5
Book
Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Edition
3
Edition number
5
Pages from
57
Pages to
59
Pages count
BibTex
@inproceedings{BUT8722, author="Eva {Vítová} and Milena {Vespalcová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Libor {Babák}", title="Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů", booktitle="Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2003", series="3", number="5", pages="57--59", address="Skalský Dvůr", isbn="80-902671-6-5" }