Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VÍTOVÁ, E. DIVIŠOVÁ, R. SKLENÁŘOVÁ, K. OMELKOVÁ, J. ZEMANOVÁ, J.
Original Title
Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)
English Title
The content of AAC in Hippophae rhamnoides L. berries
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Cílem práce bylo stanovení AAL v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.) metodou SPME-GC-FID. Celkem bylo identifikováno 31 sloučenin: 5 aldehydů, 4 ketony, 12 alkoholů, 4 estery a 6 kyselin. Alkoholy a kyseliny pravděpodobně nejvíce přispívají k flavouru plodů.
English abstract
Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is a bush or a small tree with yelloworange berries with a unique flavour and high nutritional value. The berries have a mild but characteristic aroma not comparable to any other common fruit. However, they are known to be quite acidic, astringent and bitter, so not suitable for consumption alone. The flavour of sea buckthorn fruits was followed in this work. The content of aroma active compounds was assessed using SPME-GC method, flavour was evaluated sensorially. In total 31 compounds were identified: 5 aldehydes, 4 ketones, 12 alcohols, 4 esters and 6 acids. Alcohols and acids were quantitatively the most predominant and can probably contribute to flavour with marked sour taste of sea buckthorn.
Keywords
aromatické látky, rakytník řešetlákový, SPME-GC
Key words in English
aroma compounds, Sea buckthorn, SPME-GC
Authors
VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SKLENÁŘOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; ZEMANOVÁ, J.
RIV year
2012
Released
28. 3. 2012
Location
Nitra
ISBN
978-80-552-0769-8
Book
Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin
Edition
SPU v Nitre
Edition number
1
Pages from
262
Pages to
265
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT92752, author="Eva {Vítová} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová} and Jiřina {Omelková} and Jana {Zemanová}", title="Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)", booktitle="Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin", year="2012", series="SPU v Nitre", number="1", pages="262--265", address="Nitra", isbn="978-80-552-0769-8" }