Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
MARKOVÁ, L. MEŠKOVÁ, E. SINDLER, W. BEDNÁRIKOVÁ, A. KUKUROVÁ, K. MURKOVIC, M. CIESAROVÁ, Z. ŠIMKO, P.
Original Title
Eliminace akrylamidu v sušenkách s fruktózou aplikací enzymu L-asparaginázy
English Title
Elimination of acrylamide in diabetic biscuits by application of enzyme L-asparaginase
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Cílem této studie bylo snížit obsah akrylamidu v sušenkách pod deklarovanou indikativní hodnotu (500 ug/kg) použitím komerčně dostupného enzymu L-asparagináza a nalézt optimální podmínky jeho aplikace z hlediska koncentrace a vhodné výrobní fáze pro jeho aplikaci. Zároveň byl sledován i vliv přidaného enzymu na vzhled, barvu a texturní vlastnosti sušenek.
English abstract
The aim of this study was to reduce the levels of acrylamide in biscuits under the indicative value (500 ug / kg) using the enzyme L-asparaginase and optimization of the application of the enzyme L-asparaginase in biscuits. At the same time, we studied the influence of added enzyme on appearance, color and textural properties of cookies.
Keywords
akrylamid, eliminace, sušenky, L-asparagináza
Key words in English
acrylamide, elimination, biscuits, L-asparaginase
Authors
MARKOVÁ, L.; MEŠKOVÁ, E.; SINDLER, W.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; KUKUROVÁ, K.; MURKOVIC, M.; CIESAROVÁ, Z.; ŠIMKO, P.
RIV year
2012
Released
21. 5. 2012
ISBN
978-80-7080-839-9
Book
XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - Sborník příspěvků
Pages from
93
Pages to
96
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT97663, author="MARKOVÁ, L. and MEŠKOVÁ, E. and SINDLER, W. and BEDNÁRIKOVÁ, A. and KUKUROVÁ, K. and MURKOVIC, M. and CIESAROVÁ, Z. and ŠIMKO, P.", title="Eliminace akrylamidu v sušenkách s fruktózou aplikací enzymu L-asparaginázy", booktitle="XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - Sborník příspěvků", year="2012", pages="93--96", isbn="978-80-7080-839-9" }