Publication detail

Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití

RAČEK, J. CHORAZY, T. VRŠANSKÁ, M. BRTNICKÝ, M. PRAX. O. RADETZKÁ, H. HLAVÍNEK, P.

Original Title

Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití

English Title

Processing of food waste by pyrolysis for material use

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Gastro odpad (anglicky food waste) je biologicky rozložitelný odpad z kuchyní, restauračních provozoven, veřejných jídelen a stravoven, který představuje komplikovanou skupinu odpadů zejména z pohledu mikrobiologického oživení a z pohledu tvorby značného množství skládkových plynů a výluhů. Mikrobiologické znečištění představuje patogenní mikroorganismy, toxiny a další infekční patogeny, které představují potencionální biologické riziko pro zdraví lidí a živočichů. Gastro odpad je často také zdrojem zápachu a výskytu hmyzu a hlodavců, tudíž správný způsob nakládání s tímto odpadem je nezbytný zejména z důvodu zabránění šíření infekcí.

English abstract

Food waste is a biodegradable waste from kitchens, restaurants, public canteens, which represents a complicated group of wastes, especially from the point of view of microbiological and leaches pollutions and greenhouse gases emission. According to the new legislation in the Czech Republic, it is no more acceptable to use the food waste for animal livestock. Food waste also cannot be crushed and drained into sewage system. Thus, it is necessary to find a new way for material transformation of such waste into some new usable product and meet the principles of circular economy. The thermal treatment of food waste, which represent one of suitable way of its processing, can be arranged by pyrolysis technology with these outputs: solid carbonaceous product (biochar), pyrolysis oil and pyrolysis gas (syngas). Solid carbonaceous product (biochar) seems to be attractive for energy and agriculture use or as a filter medium for wastewater treatment.

Keywords

pyrolýza, gastro odpad, pevný uhlíkatý produkt, biochar

Key words in English

pyrolysis, food waste, solid carbonaceous product, biochar

Authors

RAČEK, J.; CHORAZY, T.; VRŠANSKÁ, M.; BRTNICKÝ, M.; PRAX. O.; RADETZKÁ, H.; HLAVÍNEK, P.

Released

3. 10. 2019

Publisher

ARDEC s.r.o.

Location

Brno

ISBN

978-80-86020-90-7

Book

MĚSTSKÉ VODY 2019

Edition number

1.

Pages from

171

Pages to

178

Pages count

8

BibTex

@inproceedings{BUT159134,
  author="RAČEK, J. and CHORAZY, T. and VRŠANSKÁ, M. and BRTNICKÝ, M. and PRAX. O. and RADETZKÁ, H. and HLAVÍNEK, P.",
  title="Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití",
  booktitle="MĚSTSKÉ VODY 2019",
  year="2019",
  number="1.",
  pages="171--178",
  publisher="ARDEC s.r.o.",
  address="Brno",
  isbn="978-80-86020-90-7"
}