Course detail

Legislation in cosmetics and natural substances chemistry

FCH-MC_LKPLAcad. year: 2023/2024

Not applicable.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

2

Mode of study

Not applicable.

Entry knowledge

Not applicable.

Rules for evaluation and completion of the course

Not applicable.

Aims

Not applicable.

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Bírošová L., Lukačka J., Bírošová Z.: Základná potravinárská legislatíva, STU, 2020 (CS)
Zákon č. 258/2000 Sb. Zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (CS)
Zákon č. 350/2011 Sb. Zákon o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění pozdějších předpisů (CS)

Recommended reading

Heather A.E. Benson: Cosmetic Formulation 2019 (CS)

Classification of course in study plans

  • Programme NKCP_CHPL Master's 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
  • Programme NPCP_CHPL Master's 2 year of study, winter semester, compulsory-optional

Type of course unit

 

Lecture

13 hod., optionally

Teacher / Lecturer

Syllabus

Výuka předmětu je rozdělena do tří níže uvedených tematických bloků. První je zaměřen na obecnou chemickou legislativu, druhý blok na potravinářskou legislativu, která upravuje zacházení i se surovinami a přídatnými látkami. Třetí blok bude věnován legislativě v oblasti kosmetiky, která úzce souvisí s potravinářskou legislativou. Studentům je k dispozici plnohodnotný e-learningový kurz, seznamující studenty s platnou legislativou a bezpečností práce.

1.blok Týden 1 - 4
1. Legislativa v oblasti zacházení s chemickými látkami (zákon 356/2003 Sb. O chemických látkách a chemických směsích, zákon 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví, včetně doprovodných vyhlášek a nařízení)
2. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008; č. 1907/2006
3. Bezpečnostní listy, jejich využití pro práci s chemikáliemi
4. Nakládání s chemickými odpady - praktické příklady

2.blok: Týden 5 - 9
1. Právo obecně - Právo versus norma. 2. Národní potravinářská legislativa
2. Potravinové právo EU, legislativa EU v oblasti potravin a surovin
3. Zákon o potravinách. Zajištění bezpečnosti potravin.
4. Označování potravin. Výrobky pro styk s potravinami - příklady
5. Úřední kontrola potravin. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin

3.blok: Týden 10-13
10. Legislativa v kosmetice. Alergeny, symptomy.
11. Náležitosti značení kosmetických přípravků. Bezpečnost kosmetiky. Metody hodnocení kosmetických surovin a přípravků.
12. Případová studie 1 – aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v potravinářství
13. Případová studie 2 - aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v kosmetice. Účinnost kosmetiky, její hodnocení a prezentace.

Exercise

13 hod., compulsory

Teacher / Lecturer