Course detail

Natural Products and Food Chemistry

FCH-BC_CHP1Acad. year: 2024/2025

Not applicable.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

4

Mode of study

Not applicable.

Entry knowledge

Not applicable.

Rules for evaluation and completion of the course

Not applicable.

Aims

Not applicable.

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I a II, Ossis, Tábor 2009. (CS)
E-learning na VUT v Brně (https://moodle.vutbr.cz) - Chemie potravin a přírodních látek I, 2021 (CS)

Recommended reading

Velisek J.: Chemistry of Food, John Wiley & Sons Inc, 2015 (EN)
Zeece M.: Introduction to the Chemistry of Food, Elsevier Science Publishing Co Inc, 2020 (EN)

Elearning

Classification of course in study plans

  • Programme BPCP_CHTPO Bachelor's

    specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory

  • Programme BKCP_CHTPO Bachelor's

    specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory

  • Programme BPCP_CHTP Bachelor's

    specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory

  • Programme BKCP_CHTP Bachelor's

    specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory

Type of course unit

 

Lecture

26 hod., optionally

Teacher / Lecturer

Syllabus

Předmět Chemie potravin a přírodních látek I je orientován na základní složky přírodních látek, kterými jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi přírodních látek. Dále s potravinářskými surovinami, které jsou nejbohatšími zdroji těchto složek. Maximální důraz ve výuce tohoto předmětu bude kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené složky podléhají při technologických procesech zpracování a skladování.

1. Aminokyseliny
2. Peptidy a bílkoviny obecně
3. Bílkoviny masa a mléka
4. Přehled reakcí bílkovin
5. Mastné kyseliny
6. Homolipidy
7. Heterolipidy
8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy
9. Přehled reakcí lipidů
10. Monosacharidy
11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy
12. Polysacharidy obecně
13. Polysacharidy rostlin
14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů
15. Přehled reakcí sacharidů

Elearning