Course detail

Chemistry of Natural Products

FCH-BC_CHPLAcad. year: 2024/2025

Not applicable.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

4

Mode of study

Not applicable.

Aims

Not applicable.

Rules for evaluation and completion of the course

Not applicable.

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Not applicable.

Recommended literature

Specializovaná literatura doporučená vyučujícím k jednotlivým kapitolám (CS)

Classification of course in study plans

  • Programme BPCP_CHTPO Bachelor's

    specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory

  • Programme BKCP_CHTPO Bachelor's

    specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory

  • Programme BPCP_CHTP Bachelor's

    specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory

  • Programme BKCP_CHTP Bachelor's

    specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
    specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory

  • Programme BPCP_CHMA Bachelor's 2 year of study, winter semester, compulsory-optional

Type of course unit

 

Lecture

26 hod., optionally

Teacher / Lecturer

Syllabus

Osnova dle týdenního členění výuky (1 týden - přednáška odborníka z praxe):
1. Definice přírodních látek a produktů . Přehled hlavních skupin biotechnologicky významných přírodních látek. Souvislost mezi strukturou a metabolickou produkcí.
2. Přehled hlavních metabolických drah primárního i sekundárního metabolismu. Principy účinku biologicky aktivních látek, cíle biologické aktivity na molekulární, buněčné a orgánové úrovni.
3. Biotechnologická produkce primárních a sekundárních metabolitů. Vývoj biologického činitele procesu - fyziologická adaptace, genová modifikace, transformace vyšších organismů
4. Polysacharidy: vláknina, gumy, slizy, pektiny. Deriváty cukrů. Rostliny a mikroorganismy produkující polysacharidy s významným biologickým účinkem.
5. Specificky aktivní proteiny a enzymy. Biotechnologická produkce enzymů, využití enzymů v biotechnologiích. Lektiny, intensivně sladké proteiny. Přírodní látky odvozené od aminokyselin.
6. Antibiotika - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy. Současný stav produkce ve světě, výzkum a vývoj
7. Mastné kyseliny, lipidy, další biopolymery.
8. Cytostatika a kancerostatika - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy
9. Alkaloidy. Obecné vlastnosti, taxonomický výskyt, protoalkaloidy. Produkční organismy, technologie. Drogy a jejich účinky, legislativa.
10. Vitaminy - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy
11. Fenolické látky. Obecné vlastnosti. Flavonoidy a lignany. .
12. Terpenoidy. Monoterpeny a esenciální oleje. Toxické diterpeny. Triterpenoidy, steroidy a karotenoidy.
13. Základy práce s rostlinnými a živočišnými buněčnými a tkáňovými kulturami.