Course detail

Microsoft Enterprise Solutions

FEKT-XPC-MW4Acad. year: 2024/2025

SQL Server: Management, advanced T-SQL queries, work with geographical and hierarchical data, Business Inteligence. Exchange Server: installation, configuration, relation with Active Directory and other server systems, management, backup, maintenance, troubleshooting, clustering, load-balancing.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

5

Mode of study

Not applicable.

Entry knowledge

BMW1, BMW2, BMW3

Rules for evaluation and completion of the course

Not applicable.

Aims

To obtain detailed knowledge about installation, maintanance, implementation and design of enterprise systems based on Microsoft Windows and other server products.
Ability to deploy, implement, maintain and plan Microsoft enterprise systems

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Exam Ref 70-764 Administering a SQL Database Infrastructure - Victor Isakov, Microsoft Press (CS)
MCSA Windows Server 2016 Exam Ref 3-Pack: Exams 70-740, 70-741, and 70-742 - Craig Zacker, Andrew Warren, Microsoft Press (CS)
Exam Ref 70-345 Designing and Deploying Microsoft Exchange Server 2016 with Practice Test - Paul Cunningham, Brian Svidergol, Microsoft Press (CS)

Recommended literature

Not applicable.

Classification of course in study plans

  • Programme BPC-IBE Bachelor's 3 year of study, summer semester, compulsory-optional
  • Programme BPC-TLI Bachelor's 0 year of study, summer semester, elective

  • Programme MPC-AUD Master's

    specialization AUDM-ZVUK , 0 year of study, summer semester, elective

  • Programme MPC-EEN Master's 0 year of study, summer semester, elective
  • Programme MPC-EKT Master's 0 year of study, summer semester, elective
  • Programme MPC-EVM Master's 0 year of study, summer semester, elective
  • Programme MPC-KAM Master's 0 year of study, summer semester, elective
  • Programme MPC-MEL Master's 0 year of study, summer semester, elective
  • Programme MPC-SVE Master's 0 year of study, summer semester, elective
  • Programme MPC-TIT Master's 0 year of study, summer semester, elective

Type of course unit

 

Lecture

26 hod., optionally

Teacher / Lecturer

Syllabus

1. MS SQL - T-SQL: Povolená jména, SELECT, UNION, Compute By, LIKE, COALESCE, NULL hodnota a práce s ní, CASE
2. MS SQL - INSERT, UPDATE, DELETE, TRUNCATE, DROP; CREATE, BACKUP, RESTORE, GROUP BY, poddotazy
3. MS SQL - T-SQL: INFORMATION_SCHEMA, Funkce (skalární, statické, inline), uložené procedury, triggery
4. MS Exchange - úvod, instalace, kompatibilita s předchozími verzemi
5. MS Exchange - serverový model, public folder
6. MS Exchange - příjemci, protokoly
7. MS Exchange - trouble-shooting, údržba, nástroje
8. MS Exchange - pokročilejší funkce MS Outlook 2003, OWA
9. MS ISA - firewall
10. MS ISA - web caching
11. MS ISA - VPN server
12. MS ISA - bezpečnost, nástroje
13. MS ISA - trouble-shooting

Exercise in computer lab

26 hod., compulsory

Teacher / Lecturer

Syllabus

Instalace ISA Serveru, konfigurace síťových zařízení, instalace modulů včetně firewallu a cache. Přechod z Microsoft Proxy Server 2.0 na ISA Server.
2. Konfigurace a řešení problémů služby ISA Server. Konfigurace odchozích internetových připojení, konfigurace ISA Serveru, konfigurace H.323 Gatekeeper pro audio a video konference. Nastavení dial-up připojení, routing a vzdálený přístup, VPN, konfigurace několik ISA Serveru za účelem škálovatelnosti. Konfigurace včetně rozdělování zátěže (NBL) a CARP.
3. Konfigurace, správa a řešení problémů v oblasti zásad (Policies) a pravidel. Konfigurace a zabezpečení firewall v závislosti na standardech. Vytváření a konfigurace zásad kontroly přístupu a šíře pásma. Řešení problémů přístupu. Tvorba nových zásad - časový harmonogram, priority šíře pásma. Správa pole ISA serverů.
4. Nasazení, konfigurace a řešení problémů ISA a klientských počítačů. Plán nasazení klientských PC na použití ISA serveru. SecureNAT, instalace klientů firewallu.
5. Monitorování, správa a analýza použití ISA Serveru, monitorování a řešení problémů zabezpečení a využití sítě použitím záznamů a výstrah. Analýza výkonu ISA Serveru, reporty, optimalizace výkonu.
6. Instalace a konfigurace SQL Serveru 2000, problematika clusterů, umístění souborů, počet instancí a účtů. Upgrade na SQL Server 2000 z MS SQL Server 6.5 a 7.0. Tvorba linked server, konfigurace SQL MAIL a SQLAgentMail. Konfigurace síťových knihoven. Řešení problémů s instalací.
7. Tvorba SQL Databází, konfigurace databáze na základě požadavku na výkon, kapacitu, síťového připojení, fyzického ukládání dat a jeho umístění. Připojení a odpojení databáze. Vytvoření a úprava databáze. Vytvoření a správa objektů - omezení, index, vzdálené procedury, přepínače a pohledy.
8. Správa, monitorování a řešení problémů databází SQL Serveru, optimalizace výkonu databáze, omezení na indexování, zamčení a překompilování. Optimalizace ukládání dat. Modifikace schématu databáze. Operace při obnově po havárii. Zabezpečení integrity, metody při porušení integrity databáze, Database Consistency Checker. Řešení problémů transakcí a zamčení použitím SQL Profiler, SQL Server Enterprise Manager nebo TransactSQL.
9. Extrakce a trasformace dat s SQL serverem. IIS Virtuální adresáře podporující XML, import a export dat, vytváření a správa DTS balíčků. Konverze datových typů. Konfigurace a řešení problémů služby replikace.
10. Správa a monitorování zabezpečení SQL Serveru, konfigurace smíšených módů a autentifikace Windows, tvorba a správa přihlášení, uživatelů databáze, bezpečnostní pravidla. Nastavení oprávnění v databázi. Správa bezpečnostního auditu.
11. Správa, monitorování a řešení problémů SQL Serveru, SQL Server Agent - konfigurace výstrah a operací, optimalizace využití hardwarových prostředků, optimalizace a řešení problémů systémové aktivity SQL Serveru - cache hits, připojení, zámků, alokace paměti, překompilování a propustnost transakcí.