Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Master's Thesis
Author of thesis: Ing. Zuzana Baťková
Acad. year: 2023/2024
Supervisor: Ing. Simona Dzurendová, PhD
Reviewer: Ing. Dana Byrtusová, Ph.D.
This master's thesis focuses on utilizing waste whey for the biotechnological production of carotenogenic yeast biomass and its valuable metabolites such as carotenoids, ubiquinone, ergosterol, fatty acids, and β-glucans. Combined stress conditions were used to evaluate the influence on the yeast biomass metabolites production. These metabolites find applications in various industries, for example pharmaceutical, cosmetic, and food. The thesis is divided into theoretical and experimental parts. The theoretical section describes the composition of whey and its valorization in various industries. Selected carotenogenic yeasts and their metabolites are also presented. Furthermore, the impact of nutritional, oxidative stress, and the influence of metals on the production of yeast biomass and metabolites are described. The experimental part is reporting the whey treatment, yeasts biomass production and methods for the determination of individual metabolites. Five strains of red yeasts were used in this thesis: Cystofilobasidium macerans (CCY 10-1-2), Phaffia rhodozyma (CCY 77-1-1), Sporobolomyces shibatanus (CCY 19-9-6), Rhodotorula kratochvilovae (CCY 20-2-26) and Rhodotorula toruloides (CYY 62-2-4). The strain Cystofilobasidium macerans showed the best results for the utilization of whey substrate under the influence of combined stress, especially in biomass, lipid, and β-glucan production. A promising strain in carotenoid production under combined stress was Sporobolomyces shibatanus.
red yeasts, combined stress, waste whey, microbiogenic elements, carotenoids, lipids, β-glucans, yeast biomass
Date of defence
22.05.2024
Result of the defence
Defended (thesis was successfully defended)
Grading
A
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. V práci uvádíte pojem kontrolní syrovátkové médium, můžete to prosím objasnit? Může být produkce metabolitů ovlivněna množstvím biomasy? Co jste používali jako zdroj dusíku po deproteinaci syrovátky? doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Můžete vysvětlit Vaše tvrzení, že výpočtem byl zvolen poměr C/N 20? Jaký byl použit výpočet? Můžete to objasnit? V práci uvádíte kapitolu kovový stres, kde píšete, že zinek má pozitivní vliv na tvorbu Vašich metabolitů, ale později v práci zase uvádíte, že to muže působit i inhibičně, můžete to prosím objasnit? Proč to působí inhibičně? Proč jste zvolili právě zinek nebo železo? V rámci stresových podmínek jste přidávali zinek? Poznámka k práci, pozor na pravidla psaní, špatné formátování. prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. Na základě, čeho byly zvoleny koncentrace daných iontů při použití stresu? Kolik bylo opakování při měření? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. V práci na straně 34 uvádíte stanovení alfa glukanů, v rámci práce jste stanovovaly tedy i alfa glukanů? Jak bylo toto stanovení provedeno? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Language of thesis
Czech
Faculty
Fakulta chemická
Department
Institute of Food Science and Biotechnology
Study programme
Chemistry of Natural Products (NPCP_CHPL)
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)
Supervisor’s reportIng. Simona Dzurendová, PhD
Grade proposed by supervisor: A
Reviewer’s reportIng. Dana Byrtusová, Ph.D.
Grade proposed by reviewer: A
Responsibility: Mgr. et Mgr. Hana Odstrčilová