Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MCO_LKPAk. rok: 2011/2012
Předmět je rozdělen do 3 tématických celků.V prvním jsou studenti seznámeni s pojetím jakosti v kontrolní (a zkušební) laboratoři orientované na potraviny, dále s podporou jakosti v České republice a v Evropské unii a s procesem mezinárodní standardizace a certifikace výrobků. Tento proces je umožněn systémy jakosti (např. normy ISO 9000). V tomto celku jsou také objasněny pojmy audit a prokazování shody výrobků.Druhý celek je věnován charakteristikám výsledků analýz a měření, chybám analýz a měření a opatřením, která chyby vyčíslují, případně eliminují. Jsou vysvětlovány pojmy: regulační diagramy, validace analytických metod, standardní operační postupy, návaznosti měření, referenční materiály kvantifikace nejistot. Do tohoto celku náleží i problematika mezilaboratorních testů a certifikačních studií.Třetí celek je věnován vzorkování potravinářských komodit a úpravě potravinářských matric pro finální analytické techniky. Budou diskutovány způsoby odebírání vzorků, uchovávání vzorků, zejména těch s omezenou trvanlivostí. Finální analytická technika , její požadavky a omezení. Odstranění matrice a zakoncentrování vzorku na koncentrační úroveň danou finální analytickou technikou. Přehled technik úpravy matrice: SPE, MSPD, SPME, PSE, mikrovlnná úprava pro stanovení prvků a další.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Přednáška
Vyučující / Lektor
Seminář
Konzultace v kombinovaném studiu