Detail předmětu

Potravinářská legislativa

FCH-MCO_POLAk. rok: 2011/2012

Základní pojmy z oblasti potravinářské legislativy. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů o potravinách, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Základní poznatky umožní studentům zapojení se do procesu schvalování nových výrobků, orientaci v kontrolní činnosti orgánů zajišťujících
bezpečnost potravin.

Prerekvizity

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít řádné znalosti z oblasti potravinářských technologií.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška má písemnou a ústní část. Student musí prokázat, že je schopen použít teoretické vědomosti v praxi.

Osnovy výuky

1. Úvodní hodina - obsah předmětu a základní pojmy
2. Plán zajištění bezpečnosti potravin v ČR a v EU
3. Instituce odpovědné za zajišťování kvality a bezpečnosti potravin
4. Jakost a zdravotní nezávadnost potravin - normy ISO, HACCP, BRC
5. Zákon o potravinách
6. Prováděcí vyhlášky Min. zdravotnictví
7. Prováděcí vyhlášky Min. zemědělství
8. Veterinární zákon a příslušné prováděcí vyhlášky
9. Další důležité zákony a vyhlášky (Zákon o SZPI, Zákon o ochraně veřejného zdraví, Zákon o ochraně spotřebitele, Zákon o vinohradnictví a vinařství)

Učební cíle

Cílem předmětu je navázat na získané poznatky z odborných potravinářských předmětů z legislativního hlediska, včetně aplikací systémů jakosti dle požadavků EU.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor