Detail předmětu

Management výroby

FP-BmvPAk. rok: 2011/2012

Seznamuje s provozními, technickými, organizačními přístupy a technikami řízení, terminologií a metodologií vstupních a výrobních výstupních prvků výrobních procesů. Seznamuje s prostředky využití disponibilních zdrojů v dynamicky se rozvíjejících podmínkách tržních vztahů a s cestami racionálního využití lidského činitele ve výrobě.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou schopni aktivně se podílet na tvorbě výrobního systému podniku a osvojí si základní znalosti výrobních prvků a aktivit,s jejich ekonomikou a hodnocením. Předmět poskytuje a integruje znalosti studentů nutné pro využívání výrobního managementu v praxi.

Prerekvizity

Předmět navazuje a aplikuje doposud získané znalosti z oblasti ekonomie, obchodování, informačních technologií a úvod do materiálových věd a inženýrství.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro udělení zápočtu:
účast na cvičeních; splnění úkolů, odevzdání a presentace případové studie v požadovaném rozsahu a formě.
Zkouška má písemnou a ústní část:
Písemná část obsahuje příklady a ústní část ověřuje schopnosti studenta porozumět a aplikovat základní teoretické znalosti logistického managementu.

Osnovy výuky

Úvod do managementu výroby, základní pojmy
Operativní řízení výroby
Plánovací činnost s využitím normativní základny
Výpočet velikosti výrobní dávky,
Výpočet velikosti rozpracované výroby
Výrobní kapacita
Průběžná doba výroby
Náklady na výrobní proces
Náklady na produkt

Učební cíle

Hlavním cílem kurzu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka je povinná a kontrolovaná vyučujícím písemnou prezentací účasti studentem na každé formě cvičení. Současně probíhá i kontrola dílčího zpracování případové studie v polovině semestru

Základní literatura

MAKOVEC, J. Organizace a plánování výroby. 1.vyd. Praha VŠE 1998. 274s. ISBN 80-7079-171-3 (CS)

Doporučená literatura

KAVAN, M.Výrobní a provozní management. 1.vyd.Praha Grada Publishing 2002, 424s., ISBN 80-247-4099-5 (CS)
TOMEK, G., VÁVROVÁ, V. Řízení výroby. 2. vyd. Praha GRADA 2000, 408s. ISBN 80-7169-955-1 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EPM , 2 ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do managementu výroby, základní pojmy
2. Náklady na výrobní proces
3. Náklady na produkt
4. Operativní řízení výroby v reálném čase
5. Plánovací činnost s využitím normativní základny
6. Výpočet velikosti výrobní dávky
7. Výpočet velikosti rozpracované výroby
8. Výrobní kapacita
9. Průběžná doba výroby

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Výpočet produktivity práce pracoviště,
Výpočet produktivity práce dílny
Výpočet velikosti výrobní dávky
Výpočet velikosti rozpracované výroby
Výpočet výrobní kapacity
Výpočet průběžné doby výroby komponent
Výpočet průběžné doby výroby složitého výrobku
Procvičovaná problematika bude demonstrována pomocí případové studie a tréninkových modelů počítačové simulace