Detail předmětu

Organizace přípravy výroby

FP-BopvPAk. rok: 2011/2012

Vymezení postavení a úlohy provozního managementu, včetně obslužných a pomocných činností, standardizace přípravy výroby. Koncipování normativní základny řízení jako východiska managementu přípravy výroby. Zabezpečení provozuschopnosti. Nové technologie a pracovní techniky v organizaci přípravy výroby – Lean Production, fraktálový podnik. Řízení nepřetržité změny. Výroba světové třídy. Princip tahu a tlaku. Význam řízení předvýrobních etap.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Praktické dovednosti a znalosti pro řízení předvýrobních etap výrobního procesu v malých a středních výrobních podnikatelských subjektech.
Základ znalostí pro magisterské studium Řízení a ekonomika podniku.

Prerekvizity

Předmět navazuje na znalosti z předmětu Matematika I a II, Ekonomika podniku, Úvod do materiálových věd a inženýrství, Informatika a databázové systémy.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky budou probíhat s využitím didaktické techniky za použití Power Pointu.
Cvičení budou probíhat jako výpočtové i laboratorní.

Způsob a kritéria hodnocení

Kontrola průběžného studia a přípravy k absolvování cvičení v průběhu semestru a na závěr semestru pro získání zápočtu formou písemných testů.
Zkouška bude kombinovaná : písemná - 2 teoretické otázky a 1 výpočtový příklad
ústní zkouška
dle klasifikační stupnice ECTS, uvedené ve Studijní a zkušebním řádu VUT v Brně.

Osnovy výuky

Úvod do předmětu, základní pojmy
Typy výroby, formy výrobních procesů
Členění výrobních procesů
Příprava výroby – technická dokumentace
Technicko-hospodářské normy, normativy
Studie metod a měření práce
Standardizace

Učební cíle

Získání znalostí pro řízení předvýrobních etap výrobního procesu jako základu inženýringu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na cvičení je povinná. Omluvená neúčast bude nahrazena ve zkouškovém období.

Základní literatura

BENEŠOVÁ,A.,KOTLASOVÁ,V.,HRŮZOVÁ,H. Příprava a operativní řízení výroby. 1.vyd. Praha SNTL 1990, 265s., ISBN 80-08-00352-0 (CS)
HAYES,R.H.,WHEELWRIGHT,S.C. Dynamická výroba. Přel.Šálek,M., Praha Victoria Publishing 1993, 369s. ISBN 80-85605-20-1 (CS)
VYTLAČIL,M., MAŠÍN,J:, STANĚK,M. Podnik světové třídy. 1.vyd. Liberec IPI 1997,276s. ISBN 80-902235-1-6 (CS)

Doporučená literatura

KAVAN,M.Výrobní a provozní management. 1.vyd.Praha Grada Publishing 2002, 424s., ISBN 80-247-4099 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EPM , 2 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu, základní pojmy
2. Typy výroby, formy výrobních procesů
3. Členění výrobních procesů
4. Příprava výroby – technická dokumentace
5. Technicko-hospodářské normy, normativy
6. Studie metod a měření práce
7. Standardizace
8. Metody optimalizace rozmístění pracovišť
9. Projektování výrobních systémů s využitím

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Práce s technickou dokumentací
2. Tvorba výkonových norem
3. Výpočet normy spotřeby materiálu
4. Návrh rozmístění pracovišť
5. Projekt výrobního systému
6. Procvičovaná problematika bude demonstrována pomocí případové studie a tréninkových
modelů počítačové simulace.