Detail předmětu

Technologie (tváření, obrábění)

FSI-WTEAk. rok: 2011/2012

Úvod do technologie tváření. Fyzikálně-metalurgické základy tváření. Výroba a volba hutních polotovarů pro tváření. Výroba výlisků plošným tvářením, stříháním, ohýbáním a tažením. Výroba výlisků objemovým tvářením. Volné a zápustkové kování. Protlačování. Speciální metody tváření-přehled. Základní pojmy technologie obrábění, průvodní jevy řezného procesu, racionalizace a ekonomika obrábění, nástrojové řezné materiály, základy stavby obráběcích strojů. Metody a metodika obrábění (soustružení, frézování, vrtání, vyvrtávání, protahování, broušenía a dokončovací metody). Speciální metody obrábění.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Absolvent kurzu je schopen orientace ve výběru a použití dostupných technologií a získá přehled o fyzikální podstatě a průvodních jevech tvářecích a obráběcích procesů. Zvládne technologické přístupy pro základní metody a způsoby tváření a obrábění. Umí kombinovat spojení a propojení různých strojírenských technologií. Znalost principů technologií mu umožní spojit technické aspekty s ekonomickými.

Prerekvizity

Předmět navazuje na znalosti z oblasti základních fyzikálních principů tuhých látek, tj. chování materiálů při deformačních procesech, znalostí souvislostí mezi strukturou a vlastnostmi kovových i nekovových materiálů.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Požadavky na zápočet: Povinná účast na cvičeních, aktivita práce a odevzdání zadaných a vypracovaných protokolů. Způsob nahrazování zameškané výuky stanoví příslušný učitel. Znalost obsahu protokolů se předpokládá i při zkoušce. Požadavky pro zkoušku: Zvládnutí odpřednášené a zadané problematiky. Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Výsledné hodnocení zkoušky je výsledkem obou částí zkoušky.

Učební cíle

Zvládnutí principů základních metod technologie tváření a obrábění. Orientovat se ve výběru materiálů zpracovávaných tvářením. Osvojení si technologie základních metod obrábění a tváření z hlediska interakce stroj-nástroj-obrobek. Zvládnutí základních způsobů a metod obrábění a tváření včetně příslušných souvislostí. Vytvořit základy a předpoklady pro další prohlubování získaných znalostí ze studia těchto technologií v kursech magisterského studia.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrolována bude účast ve cvičeních, neúčast řádně omluvena, průběžné odevzdávání protokolů. V případě omluvené neúčasti ve cvičeních bude dané téma nahrazováno formou individálních zadání, které určí příslušný učitel.

Základní literatura

KOCMAN, Karel a Jaroslav PROKOP. Technologie obrábění. 1.vyd. Brno:VUT v Brně. A N CERM, 2001. 271 s. ISBN 80-214-196-2. (CS)
BLAŠČÍK, František et al. Technológia tvárněnia, zlievania a zvárania. 1.vyd. Bratislava: SNTL, 1988 (SK)
ASM International. ASM Handbook : Vol. 8. Mechanical Testing. S.L. Semiatin. 1st edition. Materials Park Ohio. ASM, 1985. 892 p. ISBN 0-87170-708-X. (EN)

Doporučení literatura

DVOŘÁK, Milan a kol. Technologie II. Učební texty. 1.vyd. Brno: AN CERM, 2001. 238 s. ISBN 80-214-2032-4. (CS)
VLACH, Bohumil a kol. Technologie obrábění a montáží. 1. vyd. Praha : SNTL 1990. 472 s. ISBN 80-05-00807-4. (CS)
FOREJT, Milan a Miroslav PÍŠKA. Teorie obrábění, tváření a nástroje. Brno: A N CERM, 2006. 226 s. ISBN 80-214-2374-9. ( dotisk, 2018) (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3A-P bakalářský

    obor B-MTI , 3 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Úvod do tváření. Fyzikální metalurgie v technologii tváření.
2.Volba hutnických polotovarů pro tváření, tvařitelnost.
3.Technologie stříhání plechu a ohýbání plechu, technologická zařízení.
4.Technologie hlubokého tažení.
5.Volné kování, materiály, technologie, zařízení.
6.Zápustkové kování na bucharech a lisech.
7.Technologie objemového tváření (pěchování, protlačování), výrobní zařízení, materiály.
8.Teoretické základy obrábění.
9.Průvodní jevy řezného procesu.
10.Obráběcí stroje.
11.Soustružení, vrtání a vyvrtávání.
12.Frézování, broušení a dokončovací metody obrábění.
13.Nekonvenční metody obrábění.