Detail předmětu

Kvalita výrobního procesu

FP-BkvpPAk. rok: 2012/2013

Předmět se zabývá problematikou řízení jakosti v oblasti průmyslových výrob.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti, a to dle norem ISO řady 9000, TQM a EFQM.

Prerekvizity

Základy organizace a manažerských funkcí podniku, pochopení důležitosti zákazníka v tržním hospodářství,

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Znalosti jsou ověřovány zkouškou, která probíhá písemnou formou. Student obdrží tři otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Dovednosti studenta jsou ověřovány na základě vypracování semestrální práce.
Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Požadavky na ukončení (váha):
Vypracování semestrální práce 30%
Závěrečná zkouška: 70%.

Osnovy výuky

Úvod, kvalita výrobního procesu (význam zabezpečování kvality výrobního procesu, místo kvality výrobního procesu v systému řízení kvality podniku, definice základních pojmů, faktory kvality výrobního procesu).
Procesní analýza (definice, metodologie analýzy procesu, studium způsobilosti procesu).
Regulace procesu (volba regulovaných prvků, metody regulace, vyhodnocení).
Další používané metody v zabezpečování kvality výrobního procesu (QFD, FMEA, hodnotová analýza, statistická přejímka).
Kontrola efektivnosti kontrolního systému, zdokonalování procesů.
Základy metrologie.
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu.
Ekonomika kvality (dle výrobce i uživatele, metody stanovení nákladů na kvalitu).
Systémy řízení kvality (ISO 9000, TQM)
Environmentální management.
Systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Certifikace.
Vývojové trendy v kvalitě výrobního procesu.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy a metodické postupy potřebné pro řízení jakosti podniku.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Základní literatura

Mizuno, S. Řízení jakosti. Praha: Victoria Publishing, ISBN 80-85605-38-4. (CS)
Cox,J., Golgratt,E. Cíl: proces trvalého zlepšování. Praha: InterQuality, 1999. ISBN 80-902770-1-2. (CS)

Doporučená literatura

Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. 2.vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-178-2. (CS)
ČSN ISO 8258 – Shewhartovy regulační diagramy. (CS)
BSI-OHSAS 18 001:1999 – Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci – specifikace. (CS)
Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii. (v platném znění) (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EPM , 3 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základní tématická náplň přednášek je následující:
kvalita výrobního procesu
Procesní analýza
Regulace procesu
Další používané metody v zabezpečování kvality výrobního procesu (QFD, FMEA, hodnotová analýza, statistická přejímka).
Kontrola efektivnosti kontrolního systému, zdokonalování procesů.
Základy metrologie.
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu.
Ekonomika kvality (dle výrobce i uživatele, metody stanovení nákladů na kvalitu).
Systémy řízení kvality (ISO 9000, TQM)
Environmentální management.
Systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Certifikace.

Cvičení

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Obsahem cvičení je procvičování přednášených témat a zpracování zadaných úkolů. Osnova cvičení je následující:
procesní analýza (definice, metodologie analýzy procesu, studium způsobilosti procesu).
Regulace procesu (volba regulovaných prvků, metody regulace, vyhodnocení).
Další používané metody v zabezpečování kvality výrobního procesu (QFD, FMEA, hodnotová analýza, statistická přejímka).
Kontrola efektivnosti kontrolního systému, zdokonalování procesů.
Ekonomika kvality (dle výrobce i uživatele, metody stanovení nákladů na kvalitu).
Environmentální management.
Systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.