Detail předmětu

Pojišťovnictví

FP-PpojKAk. rok: 2012/2013

Předmět „Pojišťovnictví“ objasňuje podstatu pojišťovnictví jako součásti finančních služeb a význam pojistné ochrany pro potenciální klienty pojišťoven. Poskytuje základní vědomosti z pojistné teorie, jednotlivých odvětví pojištění, principů fungování komerčních pojišťoven jako pojišťovacích podniků. Seznamuje s legislativou Evropské unie v oblasti pojištění, přijatými zákony v podmínkách pojistného trhu České republiky a aktuálními otázkami hospodaření komerčních pojišťoven. Informuje o nabídce pojistných produktů a vytváří předpoklady pro širší orientaci studentů v pojistných podmínkách vybraných pojišťoven.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Získané znalosti umožní studentům lépe se orientovat v problematice poskytování pojistné ochrany a v pojistných odvětvích. Výuka studentům přispěje k pochopení významu komerčního pojištění, nutnosti řízení rizik a hlubšímu chápání řešení případných následků nahodilé pojistné události. Studenti se budou umět orientovat v nabídce pojistných produktů na pojistném trhu České republiky, v rozsahu pojistné ochrany a ve způsobu likvidace pojistné události. Seznámení s pravidly regulace a dohledu v pojišťovnictví pomůže studentům získat širší přehled o implementaci legislativních norem Evropské unie do podmínek finančního i pojistného trhu České republiky. Studenti budou schopni dovedněji řešit ochranu zdraví a majetku fyzických i právnických osob s využitím komerčního pojištění.

Prerekvizity

Předmět je vstupním kurzem studia pojistné teorie, který rozšiřují základní vědomosti studentů. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné mít požadované znalosti z ekonomiky podniku a umět se orientovat v aktuálních informacích z pojistného trhu Evropské unie a České republiky.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
1. Doporučená účast na tutoriálech.
2. Zpracování a odevzdání práce opravené tutorem na zadané téma.
3. Úspěšné absolvování zápočtové písemky (nejméně 60%).

Osnovy výuky

Tutoriály
Úvod do předmětu. Riziko a pojištění – definice rizika, klasifikace rizika, řízení rizika, finanční krytí rizika. Pojišťovnictví a pojištění – charakteristika, principy pojištění, subjekty pojištění, pojistný vztah, pojistný zájem. Klasifikace pojištění – základní klasifikace pojištění podle pojistné teorie a podle pojistné praxe, pojistná odvětví. Životní pojištění – kapitálové životní pojištění, investiční životní pojištění, důchodové pojištění, životní pojištění v ekonomice, statistika životního pojištění, demografický vývoj a důchodový systém. Neživotní pojištění – pojištění majetku, pojištění motorových vozidel, pojištění odpovědnosti za škodu, pojistná hodnota, statistika neživotního pojištění, modelový příklad pojištění firmy. Zajištění – význam a úkoly zajištění, členění zajištění, soupojištění, pojišťovací pooly. Pojišťovací činnost komerční pojišťovny – vznik pojištění, správa pojištění, likvidace pojistné události, zábranná činnost. Kapitálová vybavenost, investiční činnost pojišťovny - základní kapitál, technické rezervy, finanční umístění, limity finančního umístění, Solventnost II. Hospodaření komerční pojišťovny – výnosy, náklady, hospodářský výsledek, výroční zpráva pojišťovny. Právní normy v pojišťovnictví – Zákon o pojišťovnictví, Zákon o pojistné smlouvě, Zákon o pojistných zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí, Zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Regulace a dohled v pojišťovnictví – rozsah a předmět dohledu, asociace v pojišťovnictví, mezinárodní instituce v pojišťovnictví. Pojistný trh – členění pojistného trhu, ukazatele úrovně pojistného trhu, statistika pojistného trhu ČR. Aktuální otázky pojišťovnictví v ČR a EU.

Učební cíle

Předmět si klade za cíl poskytnout studentům základní znalosti a aktuální informace z oboru pojišťovnictví. Seznámit je s pojistnou teorií, principy fungování pojištění a pojistné ochrany. Informovat je o nabídce pojištění na pojistném trhu České republiky v jednotlivých druzích pojištění včetně poukázání na problémové oblasti z prodeje pojistných produktů, správy pojištění a likvidace pojistných událostí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Součástí kontroly je obsahová a formální úprava prací opravených tutorem.

Základní literatura

MARTINOVIČOVÁ, D. Pojišťovnictví. 1.vyd. Brno: VUT - FP, 2006. 123 s. ISBN 80-214-3257-8. (CS)
MARTINOVIČOVÁ, D. Pojištění podnikatelských subjektů. 1. vyd. Ostrava: KEY Publishing, 2007. 236 s. ISBN 978-80-87071-08-3. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR-KS magisterský navazující

    obor MGR-PFO-KS , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor