Detail předmětu

Mathematics III

FCH-MAT_MAT3Ak. rok: 2012/2013

Nekonečné řady - číselné, funkční, kritéria konvergence. Mocninné a Taylorovy řady. Věta o integraci a derivaci člene po členu, využití pro integraci funkcí, které nejsou elementárně integrovatelné. Řešení diferenciálních rovnic technikou mocninných řad. Elementární funkce komplexní proměnné, Eulerovy vzorce. Pojem holomorfní funkce, Cauchy-Riemannovy podmínky, křivkový integrál, Cauchyovy vzorce, primitivní funkce. Pojem reálné a komplexní harmonické funkce, trigonometrické polynomy. Fourierovy trigonometrické polynomy, fyzikální význam. Fourierovy trigonometrické řady, podmínky konvergence a regularity. Fyzikální význam. Jednorozměrná rovnice vedení tepla (rovnice difúze) a její řešení s využitím Fourierových řad. Fourierova transformace a její fyzikální význam. Slovník Fourierovy transformace a věta o konvoluci. Diracova funkce, její definice ve smyslu distribuce. Využití pro signály s periodickou složkou. Informace o aplikaci ve spektroskopii (apodizační křivky, metody dekonvoluce, rozlišitelnost). Diskrétní a rychlá Fourierova transformace.
Tensory a tensorová pole, jako prostředek k vyjádření lineární závislosti skalární či vektorové veličiny na jiných vektorových veličinách. Příklady tensorů z mechaniky, tensorový tvar fyzikálních zákonů. Metrický tensor, obecně relativistický časoprostor. Pojem hladké variety a tensorového pole na varietách. Informativně operace na tensorových polích indukované metrickým tensorem - zejména kovariantní derivace. Informativně Hamiltonův operátor v obecně relativistickém prostoru.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

4

Nabízen zahraničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

1. Student získá základní znalosti z teorie nekonečných řad a bude je schopný aplikovat při výpočtu integrálů a diferenciálních rovnic, které nelze řešit elementárními metodami. Získaných znalostí může v případě další potřeby uplatnit při numerické analýze.
2. Student se s využitím znalostí z předchozího tématu seznámí se základy teorie funkce komplexní proměnné a pochopí některé zásadní odlišnosti oproti funkcím reálné proměnné. Naučí se pracovat s elementárními funkcemi, pochopí pojem holomorfní funkce a zvládne výpočet křivkových integrálů a primitivní funkce.
3. Student se seznámí se spojitou i diskrétní metodou nejmenších čtverců a jejich aplikacích při numerické aproximaci a zpracování výsledků měření. Dále pochopí její význam při konstrukci Fourierových trigonometrických polynomů a Fourierových trigonometrických řad.
4. Student zvládne aparát Fourierových řad, osvojí si jejich výpočet a bude schopen je aplikovat při modelování periodických dějů.
5. Student zvládne pojem Fourierovy transformace (včetně diskrétní a rychlé) po stránce teoretické i početní. Zvládne pojem Diracovy distribuce. Dále pochopí význam Fourierovy transformace v teorii signálů a její aplikace v spektroskopii.
6. Student zvládne pojem tensoru a tensorového pole včetně základních operací, a to i na varietách. Seznámí se se základními aplikacemi tensorového počtu v teoretické fyzice i v materálových vědách.

Prerekvizity

Lineární algebra, diferenciální a integrální počet funkcí jedné a více proměnných.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška se skládá z části testové (50 procent hodnocení) a ústní (50 procent hodnocení). Celkové hodnocení předmětu je dáno zkouškou.

Osnovy výuky

1. Číselné a funkční nekonečné řady - pojem bodové a stejnoměrné konvergence, Weierstrassovo kriterium.
2. Věta o derivaci a integraci člene po členu, mocninné a Taylorovy řady, pojem analytické funkce. Algebraické operace s mocninnými řadami.
3. Integrace a řešení diferenciálních rovnic technikou mocninných řad.
4. Komplexní čísla - algebraické vlastnosti, metrika, stereografická projekce. Elementární funkce komplexní proměnné, Eulerovy vzorce.
5. Derivace funkce komplexní proměnné, pojem holomorfní funkce, Cauchy- Riemannovy podmínky, harmonické a harmonicky sdružené funkce.
6. Pojem křivky, křivkový integrál funkce komplexní proměnné, Cauchyovy formule, nezávislost křivkového integrálu na na integrační cestě, pojem primitivní funkce.
7. Metoda nejmenších čtverců, ortogonální systémy funkcí,pojem harmonické funkce a trigonometrického polynomu, Fourierův trigonometrický polynom, Fourierovy řady.
8. Výpočty Fourierových řad a jejich aplikace. Fourierova transformace - slovník FT, věta o konvoluci, pojem distribuce.
9. Diracova distribuce a její vlastnosti, aplikace FT ve spektroskopii, metoda dekonvoluce, apodizační křivky, rozlišitelnost. Diskrétní a rychlá FT.
10. Duální vektorové prostory, tensorový součin vektorových prostorů. Tensory (kovariantní, kontravariantní a smíšené), algebraické operace, tensorová algebra.
11. Pojem hladké variety a podvariety,tečného a kotečného bandlu. Tensorová pole na varietách, příklady (vektorový součin, objemová forma, tensor napětí a deformace, metrický tensor).
12. Symetrické a antisymetrické tensory, diferenciální formy, operace diferencování na tensorových polích, Poincarého lemma a jeho aplikace v teorii polí.
13. Metrický tensor v obecné teorii relativity, informativně pojem kovariantní derivace, tensory torse a křivosti, tensorový charakter fyzikálních zákonů.

Učební cíle

Prvním cílem je získat základní znalosti o nekonečných řadách a funkci komplexní proměnné. Dalším cílem je získat teoretické i početní dovednosti týkající se Fourierových řadh a Fourierově transformaci a seznámit se s jejich významem a apliklacemi. Dalším cílem je zvládnout tensory s důrazem na vybrané jejich vybrané typy spolu s algebraickými operacemi. tensorových polí a jejich aplikacemi. Dále pak tensorová pole s operátory a fyzikálními aplikacemi.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách je nepovinná.

Základní literatura

Griffiths P. R.: Chemical Infrared Fourier Transform Spectroscopy. John Wiley, New York 1975. (EN)
Lasser, Ruppert, Introduction to Fourier series, Lubeck, Marcel Dekker , ISBN 0-8247-9610-1 (EN)
Jordan, D.W., Smith, P., Mathematical Techniques, Oxford 2002, ISBN 0 19 924972 5 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_SCH magisterský navazující

    obor NPCO_SCH , 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
    obor NPCO_SCH , 2 ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor