Detail předmětu

Odpadové hospodářství v potravinářském průmyslu

FCH-MCO_OHOAk. rok: 2012/2013

Legislativa v odpadovém hospodářství, technologie zpracování odpadů, využití a recyklace odpadů, minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Analýza odpadů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Absolvováním kurzu získá student znalosti v oblasti odpadového hospodářství se zaměřením na potravinářský průmysl, seznámí se s fyzikálními, chemickými, biochemickými a biologickými postupy zpracování odpadů, porozumí základním vlastnostem odpadů a možnostem stanovení základních i speciálních chemických látek v odpadech. Student získá schopnost kvalifikovaně a zodpovědně nakládat s odpady v návaznosti na platnou legislativu ČR i EU. Nabyté znalosti bude student schopen použít při identifikaci zdrojů odpadů v potravinářském průmyslu a při návrhu možností pro zpracování odpadů.

Prerekvizity

V předmětu jsou vyžadovány znalosti z předmětů Analytická chemie I a II, Biochemie I a II

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky s charakterem výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení. Řízené konzultace pro distanční studium jsou věnovány zejména konzultaci a kontrole úkolů zadaných k samostatnému zpracování.

Způsob a kritéria hodnocení

Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky

Osnovy výuky

1. Úvod do předmětu
2. Legislativa v odpadovém hospodářství
3. Odpady a jejich vlastnosti
4. Aerobní technologie pro zpracování odpadů
5. Anaerobní technologie pro zpracování odpadů
6. Čištění odpadních vod
7. Recyklace odpadů
8. Využití biomasy
9. Analýza odpadů I
10. Analýza odpadů II
11. Praktická část I
12. Praktická část II
13. Praktická část III

Učební cíle

Cílem tohoto předmětu je seznámení studentů s problematikou odpadového hospodářství v potravinářském průmyslu - s platnou legislativou, s druhy odpadů v potravinářském průmyslu, s technologiemi pro zpracování odpadů a s principy biologického zpracování odpadů, s možnostmi recyklace odpadů a s metodami používanými pro analýzu odpadů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Předmět je hodnocen na základě absolvované ústní zkoušky, průběžná kontrola studia není prováděna.

Základní literatura

Brožek F., Urban R., Zemánek Z.: Recyklace. Moravia Tisk, Vyškov 2003. (CS)
Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P.: Anaerobní technologie v ochraně životního prostředí. VŠCHT Praha, Praha 1996. (CS)
Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P., Fialka P., Kajan M.: Anaerobní čistírenské technologie (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor