Detail předmětu

Experimentální projekt

FSI-ZEXAk. rok: 2012/2013

Předmět poskytuje studentům možnost řešení experimentálních a VaV projektů s využitím znalostí získaných v základním studiu a v blokově vyučovaných předmětech magisterského studia. Cílem takto koncipované výuky je umožnit studentům získat praktické zkušenosti na základě týmové práce, podobně jako v praxi.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou schopni po absolvování kursu týmově řešit inženýrské vědecko-výzkumné problémy, získají zkušenosti s přípravou a realizací experimentu, vyhodnocením a zpracováním výsledků a s přípravou výsledků do výzkumné zprávy, nebo pro publikaci článku v časopise či na konferenci. Projekt jim umožní vhodně aplikovat poznatky získané během blokové výuky prerekvizit na začátku semestru.

Prerekvizity

Znalosti z předmětů: Reverzní inženýrství a optická digitalizace, Tribologie, Metoda konečných prvků - ANSYS Workbench; Diagnostické systémy; Parametrické modelování

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.
Specifikace kurzu: Na začátku semestru budou zveřejněna zadání projektů.Studenti budou rozděleni do skupin po 3-5 členech, každá skupina bude řešit vybraný experimentálně zaměřený projekt. Řešení bude zahájeno v 5. týdnu. Studenti budou seznámeni s datem kontrolních bodů a s požadavky na prezentaci části řešení (předběžně kontrolní body proběhnou v 7. a 10 týdnu). Nesplnění účasti na kontrolních bodech nebo nepředložení části řešení dle předešlé domluvy bude znamenat neudělení zápočtu. Závěrečná prezentace a oponování projektů proběhne ve zkouškovém období.

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet bude udělen za odevzdání kompletně vypracovaného projektu dle zadání v digitální a tištěné formě. Nutnou podmínkou je pravidelná docházka do výuky.
V digitální formě bude odevzdáno:
1. Získané experimentální výsledky
2. Od borný článek/výzkumná zpráva
3. Poster A1 ve formátu pptx a PDF pro tisk
4. Prezentace v pptx
V papírové formě bude odevzdáno:
1. Odborný článek/ výzkumná zpráva
Zkouška bude udělena na základě prezentace projektu. Známka je průměrem známek udělených vyučujícími při obhajobě projektu.

Učební cíle

Cílem předmětu je umožnit studentům rozvinout znalosti z předchozího studia na základě práce na experimentálně zaměřeném projektu. Kurz poskytuje dostatečnou hodinovou dotaci pro zvládnutí řešení problémů a úkolů při měření analýze a zpracování experimentálně získaných dat.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast ve cvičení a laboratorních cvičení je kontrolovaná. Výuka ve cvičeních je povinná, kontrolu účasti provádí vyučující. Forma nahrazení výuky zameškané z vážných důvodů a ve zcela výjimečných případech je řešena individuálně s vyučujícím. Tolerují se maximálně 2 omluvené absence bez náhrady. Nesplnění účasti na kontrolních bodech nebo nepředložení části řešení dle předešlé domluvy bude znamenat neudělení zápočtu.

Základní literatura

S. Čmejrková, F. Daneš, J. Světlá: Jak napsat odborný text, Leda 1999, ISBN 80-85927-69-1
P. Kosky, G. Wise, R. Balmer, W. Keat: ExploringEngineering: AnIntroductionforFreshman to Engineering and to the Design Process, Elsevier 2006, ISBN 978-0-12-369405-8
Literatura doporučená vyučujícími nebo garantem

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M2I-P magisterský navazující

    obor M-KSI , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení s počítačovou podporou

54 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

• rešerše zadaného problému
• analýza možností řešení
• návrh experimentu
• kontrolní bod
• příprava a realizace experimentu
• zpracování získaných dat
• analýza a ověření výsledků
• kontrolní bod
• příprava textu a výsledků k publikaci
• kompletace výzkumné zprávy/ článku