Detail předmětu

Bioinženýrství II

FCH-MC_BIO2Ak. rok: 2013/2014

Buněčný růst a látková bilance. Systémy s imobilizovanými buňkami a enzymy. Enzymová katalýza v nevodných a kvazivodných systémech. Magnetické částice. Mikromanipulace částic. Mikroproudění tekutin v kapilárách. Mikrokapky. Vlastnosti tekutin. Mechanické, chemické a enzymatické rozrušování buněk. Srážení a vysolování proteinů. Filtrace. Centrifugace. Extrakce - typy extraktorů a jejich využití v biotechnologiích. Dvoufázové vodné systémy. Průmyslové chromatografické separační techniky. Produkce proteinů v GMO a jejich izolace. Uchovávání proteinů. Zabezpečení jakosti produkce.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Teoretické znalosti základů izolačních a separačních postupů se zameřením na mikrobiální buňky

Prerekvizity

Bez omezení

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně, Cvičení - 1 vyučovací hodina týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

V průběhu semestru posluchači absolvují pisemné testy z výpočetně orientovaných problémů. Na konci semestru posluchači absolvují písemný test z výpočtů. Podmínkou zápočtu je získání 40 % bodů . Posluchači, kteří nesplní uvedený požadavek mohou test absolvovat ve dvou náhradních termínech ve zkouškovém období. Zkouška se skládá z ústní části. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumnění danému předmětu.

Osnovy výuky

1. Buněčný růst a látková bilance.
2. Systémy s imobilizovanými buňkami a enzymy.
3. Enzymová katalýza v nevodných a kvazivodných systémech.
4. Magnetické částice. Mikromanipulace částic.
5. Mikroproudění tekutin v kapilárách. Mikrokapky. Vlastnosti tekutin.
6. Mechanické, chemické a enzymatické rozrušování buněk.
7. Srážení a vysolování proteinů. Filtrace. Centrifugace.
8. Extrakce - typy extraktorů a jejich využití v biotechnologiích.
9. Dvoufázové vodné systémy.
10. Průmyslové chromatografické separační techniky.
11. Produkce proteinů v GMO a jejich izolace.
12. Stabilita proteinů.
13. Zabezpečení jakosti produkce.

Učební cíle

Získat znalosti o postupech používaných při výrobě a zpracovávání biotechnologických produktů

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přenáškách není povinná ale doporučuje se. V seminářich jsou probírány modelové příklady výpočtů z přednášek - účast je povinná.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program NPCP_MA magisterský navazující

    obor NPCO_MA , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný